Потписан Меморандум о разумијевању о пројекту изградње ХЕ "Билећа"

Срна
Потписан Меморандум о разумијевању о пројекту изградње ХЕ "Билећа"

БАЊАЛУКА - Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић и предсједник Управног одбора компаније АВИК /China National Aero-Technology International Engineering Corporation/ Лиу Хонгоунг /Liu Hongghoung/потписали су данас у Бањалуци Меморандум о разумијевању о пројекту изградње Хидроелектране /ХЕ/ "Билећа", саопштено је из ресорног министарства.

Планским документима из области енергетике предвиђена је приоритетна изградња ХЕ "Билећа", те је Меморандумом изражена намјера страна потписница да преговарају о условима сарадње на овом пројекту и евентуалном закључивању одговарајућих уговора о његовој реализацији, у складу са важећим прописима.


У Меморандуму се наводи да ће кинеска компанија о свом трошку да оцијени постојећу документацију за изградњу ХЕ "Билећа" и да ће извршити потребна истраживања терена како би припремила студију изводљивости пројекта и остале потребне документе.

"Влада је препознала позитивне резултате које је компанија АВИК као извођач радова остварила током активности изградње ХЕ жБистрицаж и у том смислу ће их подржати уколико буду ангажовани као извођач радова на основу јавног позива који би био расписан за пројекат изградње ХЕ жБилећаж", рекао је Ђокић.

Према његовим ријечима, интерес ове компаније да реализује и друге енергетске пројекте у Српакој, поред оних које већ реализује, јасан је показатељ да је Република Српска пожељно инвестиционо подручје богато ресурсима које може и треба да буде стављено у функцију њеног развоја.

Процијењена инсталисана снага будућег постројења је 33,5 мегавата и реализоваће се по принципу "кључ у руке". Меморандум је закључујен на период од шест мјесеци.

Састанку су присуствовали и представници кинеске осигуравајуће куће "Синошур", Увозно-извозне банке Кине, "Електропривреде Републике Српске", предузећа ХЕ "Бистрица" и ХЕ на Дрини.

Прије овог састанка је у истом саставу одржан састанак у Кабинету премијера Републике Српске Радована Вишковића, током којег је разговарано о реализацији пројекта изградње ХЕ на ријеци Бистрици и финансирању овог пројекта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана