Потписан меморандум о изградњи пречистача отпадних вода у 10 градова

Срна
Ћао Субин и Милорад Додик
Foto: Срна | Ћао Субин и Милорад Додик

БАЊАЛУКА - Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је данас у Бањалуци потписан меморандум за пројекат изградње пречистача отпадних вода у 10 градова у Српској са генералним директором кинеске компаније “Чајна енерџи интернешнел груп” Ћао Субином.

Додик је истакао да ова компанија има велико искуство са изградњом пречистача отпадних вода.

- Ријеч је о 10 градова у Републици Српској и тај пројекат обухвата све градове у првој фази, а касније ћемо ићи на друга насеља. Потписали смо меморандум да се тај пројекaт даље развија - рекао је Додик.

Он је навео да је на састанку разговарано о пројектима од обостраног интереса као што је пројекат изградње Хидроелектране “Дабар” који се реализује са том компанијом.

- Тај пројекат нема застоја ни са једне ни са друге стране и он ће бити реализован у предвиђеним процедурама - рекао је Додик на конференцији за новинаре.

Он је навео да Српска жели да изгради стратешку сарадњу са компанијом “Чајна енерџи интернешнел груп”.

- Разговарали смо и о изградњи једне дионице аутопута који би требао да иде од Бијељине, преко Зворника, преко истока Републике Српске, Вишеграда према Фочи и даље до Требиња, што је сљедећи пројекат наше инфраструктурне мреже аутопутева - рекао је Додик.

Он је истакао да је то веома захтјеван пројекат у грађевинском и финансијском смислу, те да ће се тражити рјешења у том погледу.

- Желим да захвалим господину Ћао Субину и његовим сарадницима што показују интерес за Републику Српску. Мислим да имамо праве партнере који нас могу пратити и нашу позицију кроз заједничке аранжмане и заједничке пројекте - рекао је Додик.

Он је нагласио да је у оквиру иницијативе “Појас и пут” Република Српска већ реализовала више важних пројеката од којих је први изградња Термоелектране у Станарима.

- Био сам у прилици да слушам предсједника (Кине) Си Ђинпинга у неколико наврата да то истиче као један од врхунских доказа могућег развоја тог пројекта - рекао је Додик.

Он је истакао да су данас кинески пројекти у региону веома значајни, те да Кина показује снагу и способност да буде главни економски субјект свијета и детерминише укупан глобални раст и развој.

- Компанија Енерџи Кина је једна од најмоћнијих државних компанија Кине и ми ћемо са њима трагати за новим рјешењима - рекао је Додик.

Предсједник Републике Српске је гостима из Кине пожелио угодан боравак у Српској, за коју је истакао да је стекла још једног пријатеља који ће о њој причати онако како јесте, а не како то падне на памет “разним злотворима са Запада, да Републику Српску клевећу гдје год могу”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана