Потписан меморандум о изградњи палате правде ФБиХ

Срна
Потписан меморандум о изградњи палате правде ФБиХ

САРАЈЕВО - Федерални премијер Фадил Новалић и предсједник Високог судског и тужилачког савјета /ВСТС/ БиХ Халил Лагумџија потписали су данас меморандум о сарадњи на изградњи зграде палате правде Федерације БиХ /ФБиХ/ у коју ће бити смјештени федерално Тужилаштво, Врховни суд ФБиХ са посебним одјељењима и Судска полиција ФБиХ.

На основу меморандума, који је потписан у сједишту федералне Владе у Сарајеву, стварају се и услови за успостављање посебних одјељења за сузбијање корупције, организованог и међукантоналног криминала при Федералном тужилаштву и Врховном суду ФБиХ, као и обезбјеђење услова за спровођење Закона о сузбијању корупције и организованог криминала у ФБиХ.

То укључује обезбјеђење неопходних просторних капацитета, опреме и материјално-техничких средстава за рад Федералног тужилаштва и Врховног суда ФБиХ са посебним одјељењима, саопштено је из федералне Владе.

Влада ФБиХ ће за пројектовање, изградњу и опремање палате правде ФБиХ у федералном буџету обезбиједити више од 21 милион КМ.

Меморандумом се регулише и издвајање буџетских средстава за обезбјеђење привременог смјештаја посебних одјељења у просторије које тренутно користи Федерално тужилаштво и Врховни суд ФБиХ, што подразумијева и измијештање Федералног министарства правде и Уставног суда ФБиХ, те адаптацију и опремање привремених смјештајних капацитета.

С циљем што скоријег почетка рада посебних одјељења, из федералног буџета биће издвојено 2.950.000 КМ за адаптацију и опремање просторија у објекту у Улици Валтера Перића у Сарајеву, а гдје ће ова одјељења бити привремено смјештена до изградње палате правде.

Овај процес подразумијева и именовање носилаца правосудних функција и додатно капацитирање Судске полиције ФБиХ.

Новалић је истакао добру сарадњу Владе и ВСТС-а БиХ, захваљујући којој је и потписан овај документ важан за јачање федералног правосуђа.

Лагумџија је изразио задовољство због потписивања меморандума, наводећи да су за добробит грађана најважније овакве активности чији је циљ квалитетније и ефикасније правосуђе.

Влада ФБиХ је на тематској сједници одржаној у децембру дала сагласност на меморандум о сарадњи са ВСТС-ом БиХ, те овластила премијера за његово потписивање.

Меморандумом је предвиђена и редовна размјена информација о спровођењу договорених активности, а закључен је на неодређени период, односно до потпуне реализације пројекта изградње палате правде, те потпуног пресељења и функционисања свих институција које ће бити смјештене у овом објекту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана