“Поште” бију битку за имовину у Брчком

Маријана Миљић Бјеловук
“Поште” бију битку за имовину у Брчком

БРЧКО - Судски процес у којем се “Поште Српске” боре за зграду и земљиште у Брчком почео је у петак у Основном суду у Дистрикту, а правни тим јавног предузећа за поштански саобраћај Републике Српске је на том рочишту изнио доказе да имовина у том дијелу БиХ припада њима.

Замјеница директора “Пошта Српске” Сњежана Мартић рекла је да је у Основном суду у Брчком у петак одржано припремно рочиште по тужби Дистрикта којим траже да им јавно предузеће Републике Српске уступи објекат и земљиште које се тамо налази.

- На том рочишту изнесени су докази да власништво над имовином “Пошта” у Брчком припада јавном предузећу Српске. Након овог рочишта, биће заказан и главни претрес. Очекујем да у читавом овом правном процесу побиједимо и да останемо власници наше имовине - казала је “Гласу” Мартићева.

Нагласила је да имају све доказе да је зграда “Пошта” у Брчком и земљиште на којем се налази власништво јавног предузећа Републике Српске.

- Имамо све доказе како смо градили, правили, од када је та имовина у нашем посједу и власништво. Све то ћемо предочити суду. Надам се да нам нико неће узети оно што нам припада, јер за то нема никаквог основа - поручила је Мартићева.

Она је још раније за “Глас” казала да покушаји отимања имовине од “Пошта Српске” у Брчком трају скоро двије деценије.

- Први покушај одузимања био је 2005. године, али смо то обуставили. У једном тренутку имали смо тужбу против Брчког због покушаја незаконитог одузимања, али смо изгубили. Цијели процес је некако стајао претходних година. Међутим, били смо непријатно изненађени када нам је поново стигла тужба у којој траже да им предамо објекат и земљиште - казала је Мартићева и додала да се тај објекат налази у строгом центру Брчког те да је у њему запослено више од 60 радника јавног предузећа.

Објекат који користи Радна јединица за поштански саобраћај Брчког изграђени су шездесетих година прошлог вијека средствима тадашњег ПТТ-а, а чији су правни насљедник “Поште Српске”.

“Поште Српске” обратиле су се Министарству саобраћаја и веза РС још половином године за помоћ поводом најновије тужбе Брчког против “Пошта”, а тада је од Правобранилаштва РС затражено да пружи правну и стручну помоћ у заштити имовине Републике у најновијем судском спору.

Брчко се ослања на одлуку међународног трибунала којом је дефинисано да сва јавна имовина, односно она која до почетка марта 2000. није била у приватном власништву, представља имовину Дистрикта.

- Та одлука трибунала користи се као главни основ за подизање тужбе, а ради одузимања имовине јавног поштанског оператера. Све то резултирало је да је Брчко недавно пред Основним судом Дистрикта поднијело тужбу против “Пошта Српске”. У тој тужби траже да им се предају у посјед некретнине које користе “Поште” на подручју Брчког - наведено је у документу који је разматран на сједници Владе РС.

Република власник

Имовина “Пошта Српске”, наводе наши саговорници, јесте имовина Републике Српске која је већински власник предузећа за поштански саобраћај Републике.

- То је имовина Републике Српске. Како неко може за нешто што је неко правио и градио, улагао у ту имовину, одлуком неког тамо рећи: “То није више ваше, већ је наше.” Шта ћемо ми сада, доћи у ситуацију да нас неко исели из нашег објекта или да наметну кирију коју они желе - упитала је Сњежана Мартић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана