Пословни форум у Бањалуци: Српска и Мађарска биће још више повезане

ГС, Агенције
Foto: Дражан Поздеровић

БАЊАЛУКА – Делегација Владе Мађарске са привредницима борави у посјети Републици Српској. У оквиру посјете одржава се низ састанака званичника Српске и Мађарске, а добра привредна сарадња биће потврђена и на Пословном форуму који је почео у Бањалуци.

Предсједник Владе Мађарске Виктор Орбан поручио је да вјерује у будућност Републике Српске и да има добро мишљење о овом дијелу свијета.

-Ми смо овдје зато што вјерујемо у будућност Републике Српске - рекао је Орбан на Пословном форуму Република Српска - Мађарска у Бањалуци.

Истакао је да Мађарска вјерује и у будућност БиХ, али је то, како каже, мало компликованије питање.

Ако децентрализована структура опстане у БиХ, рекао је Орбан, онда ће овдје бити стабилно економско окружење.

-Видим овдје велики потенцијал за раст - рекао је Орбан и додао да, када је ријеч о условима за инвестирање у Српској, све је јасно и транспарентно и знају се процедуре.

Он је додао да вјерује у економски напредак овог подручја, док је на ниском нивоу такав потенцијал Западне Европе.

-Тренутно је тај потенцијал најинтензивнији на Балкану - истакао је Орбан.

Мађарски премијер је рекао да ће Република Српска и Мађарска ускоро бити повезане ауто-путевима, преко Хрватске.

- Овакав догађај још није био. Постављамо питање зашто су овдје највиши званичници Српске и Мађарске. Зато што вјерујемо у будућност Републике Српске и БиХ. Имамо добро мишљење о овом дијелу свијета. Историја није почела јуче. У шали увијек кажем, “Ја волим да идем на Запад, и зато долазим у Бањалуку - истакао је Орбан.

Навео је да некада “не треба гледати статистику, већ вјеровати својим очима”.

- Ако вјерујемо да ће политика бити способна да стабилизује овај регион, а ја вјерујем да хоће, онда ће овдје бити стабилно економско окружење на које може да се рачуна - поручио је Орбан.

Подсјетио је да је Мађарска још 2010. године имала 3,5 милиона запослених.

- За 14 година смо запослили још милион људи. Ако ту динамику пројектујемо на Републику Српску, онда можете видјети с каквим капацитетима располажете. Зато и јесмо ту - рекао је Орбан.

Истакао је да је Мађарска врло поносна на своју културу.

- Мађарска припада Мађарима. Тако и Срби размишљају. Република Српска припада Србима. И то треба да зна ЕУ - навео је Орбан.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је данас да је Српска стабилна, нуди могућности за развој и показује упорност да изгради свој живот на традиционалним принципима.

-Желимо да развијамо наше друштво на бази својих националних интереса. Сарадња са Мађарском није усмјерена против било кога - рекао је Додик на отварању Пословног форума.

Он је истакао да Република Српска пружа низ могућности, међу којима је јефтина електрична енергија.

-Ниједан привредник из Мађарске нама није конкуренција, него добар партнер за осмишљавање свих послова - додао је Додик.

 Предсједник Владе Српске Радован Вишковић током отварањаа форума у Бањалуци истакао је да Економски форум привредника из Српске и Мађарске представаља мјесто и прилику за стварање позитивних процеса између пиривредних субјеката као и политика које представаљају званичници Српске.

- Имамо прилику да додатно побољшамо све оно што смо и до сада добро радили - изјавио је премијер Српске.

Вишковић је навео да је фокус на енергетици и индустрији.

Додао је да Српска улаже значајна средства за развог обновљивих извора енергије.

- Велике ствари смо заједно урадили у области пољопривреде, и то је донијело позитивне ефекте код нас. Више од 650 пољопривредника је потписало уговоре, а за други конкурс пријавило се више од 1.000. Мађарска представља један од наших најважнијих циљева. Наше двије привреде имају довољно простора, капацитета и идеја да сарадњу подигну за неколико нивоа више - рекао је Вишковић.

Пословна заједница уз подршку званичника двије земље разговараће о пројектима из области пољопривреде, енергетике, грађевинарства, финансија.

На форуму учествују 23 мађарске компаније и 70 домаћих привредника.

-Из 24 фирме из Мађарске дошла су 32 руководиоца, и они располажу најновијом технологијом, имају озбиљне референце и топло их препоручујемо привредницима Српске - рекао је министар спољних послова и трговине Петер Сијарто на Економском форуму у Бањалуци.

- Наиме за пет година смо се суочили са три кризе, а ни једна није кренула из области економије, али су нас натјерали да додатно развијамо економске стратегије - навео је Сијарто.

Рекао је да су пристуне фирме из области енергетике, дрвне и преађивачке инудстрије, као и саобраћајне инфраструктуре.

- Између двије Владе нема спорних нити отворених питања. Зато све можемо искористити и склопити добре послове – нагласио

 је Сијарто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана