Послодавци тврде да их нико из Владе није звао на разговоре о минималној плати

Маријана Миљић Бјеловук
Послодавци тврде да их нико из Владе није звао на разговоре о минималној плати

БАЊАЛУКА - Са посљедњег састанка представника пословне заједнице Српске са републичким врхом послата је порука да ће у идућих седам дана тражити рјешења како би помогли фирмама због раста најниже плате. То вријеме је истекло, а нити један састанак на ту тему није одржан.

Такво понашање надлежних у Влади Српске послодавци оцјењују као неодговоност и изостанак бриге за привреднике.

- Нити један састанак није одржан, нити ће га бити. Звали смо и питали за разговоре и нико нам ништа није одговорио. Остаје нам да исплатимо минималац од 900 марака како су они одлучили. Нека се свако сналази како може и умије - рекао је “Гласу Српске” предсједник Уније послодаваца РС Саша Тривић и додао да су и овај пут изостали разговори као и о питању одређивања најниже плате у Српској за 2024. годину.

Наглашава и да са републичком Владом већ двије године немају никакву комуникацију.

- Јасно је да Влада не функционише. Није их брига за послодавце и проблеме у које су доведени њиховом одлуком. Фирме су почеле да исплаћују минималац од 900 марака, ко ће то моћи поднијети, видјећемо. Јасно је да многи неће моћи издржати, односно отпуштаће раднике, док ће други бити приморани да ставе кључ у браву - поручио је Тривић.

Послодавци су, између осталог, навели да су републичким званичницима предложили да се у најнижу плату поред минулог рада угради и износ топлог оброка.

- Наш приједлог је да се минули рад и топли оброк уграде у најнижу плату и да се минималац повећа на 950 марака. Ти трошкови по једном запосленом сада износе од 1.050 до 1.100 марака. Сматрамо да је то најбоље рјешење и да би сва друга могла бити проблематична - рекао је Тривић.

Такође, навели су да ће од Владе тражити да неопорезива основица при исплати плата буде повећана са 1.000 на 1.300 КМ, те да би тиме подршка Владе послодавцима била од 13 до 15 марака по раднику у смислу смањења ефеката минималне плате.

Из Владе Српске јуче нисмо успјели добити став о томе зашто разговори са послодавцима нису одржани како је најављено након састанка који је одржан у Палати Републике, а којем су, поред предсједника Српске Милорада Додика, присуствовали и премијер Радован Вишковић те министарка финансија Зора Видовић и министар привреде и предузетништва Војин Митровић. 

Влада Српске је крајем децембра 2023. године донијела одлуку о повећању најниже плате за 200 марака за ову годину, односно са 700 на 900 марака.

ФБиХ

Иако је из ФБиХ раније најављивано да ће најнижа плата у том ентитету од почетка 2024. године бити 1.000 марака, то се није десило јер сет најављиваних фискалних закона није усвојен. Федерална Влада је на сједници почетком јануара донијела одлуку да минималац у 2024. години износи 619 марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана