Послодавци и синдикат траже “своја” министарства

Маријана Миљић Бјеловук
Послодавци и синдикат траже “своја” министарства

БАЊАЛУКА - Социјални партнери убрзано пишу захтјеве које ће прослиједити на адресу Владе РС како би их уврстили у кључна документа за идућу годину, а послодавци и синдикат овај пут имају исту жељу - да добију министарства која ће се бавити искључиво њиховим проблемима.

Из Уније удружења послодаваца РС навели су да су при крају писању захтјева које половином мјесеца планирају прослиједити Влади РС која је већ и отпочела активности на изради програма економских реформи за период 2023-2025. година.

- Наш највећи захтјев јесте да се подигну капацитети Министарства привреде и предузетништва, односно да се формира министарство економије под чијим окриљем би били сви сектори из осталих министарстава који имају везе са привредом. Тренутно по министарствима имамо разне ресоре који су везани за привреду, а који се недовољно баве проблемима - казао је “Гласу Српске” предсједник Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић.

Подвукао је да је због тога основни захтјев формирање јаког министарства економије у којем би били ресори за дрвну, али и металну и електроиндустрију, ИТ сектор, туризам, али и остали ресори који се односе на привреду.

- Тренутно нас је мало присутно у министарствима енергетике, привреде, туризма, пољопривреди, ИТ-а. Та министарства недовољно се баве тим секторима. Због тога тражимо министарство како бисмо сви, који производе и стварају паре, били на једном мјесту и имали једнаке услове пословања  - подвукао је Тривић и додао да ће замолити Владу да одмах почну са измјенама Закона о републичкој управи како би тај акт дочекао нови сазив владе и отворио могућност да се зацртано реализује што прије.

Нагласио је да ће захтијевати и реорганизацију Развојне агенције, АПИФ-а, као и стављање ИРБ-а на располагање привреди у пуном капацитету. Послодавци ће тражити на измјене програма подршке за запошљавање.

И из Савеза синдиката поручују да усаглашавају приоритете за идућу годину који ће прослиједити Влади у задатом року. Овај пут као и послодавци имају исту жељу, а то је да добију министарство рада које ће се бавити искључиво том области.

- Имаћемо одређене смјернице када је ријеч о конципирању нове владе. Захтијеваћемо реформисање Министарства рада и борачко-инвалидске заштите, односно да имамо само министарство рада. Ми имамо другачије погледе на област рада. Формирањем министарства рада многе проблеме бисмо квалитетније и брже рјешавали - рекла је “Гласу” предсједница Савеза синдиката РС Ранка Мишић и подвукла да би министарство економије које траже привредници и рада које заговарају они могли доћи до далеко бољих и бржих рјешавања проблема привреде и боље позиције радника.

Нагласила је да ће инсистирати и на корјенитим промјенама рада  Инспектората РС, али и да ће заговарати уређивање система плата.

- Тражићемо и доношење новог закона о заштити здравља на раду јер је престојећи превазиђен. Доставићемо одређене сугестије и за област политике запошљавања. Завод за запошљавање је институција која се искључиво финансира из новца који припада радницима, односно из доприноса за незапосленост, па је логично да највећи дио тог новца припадне онима који остану без посла - закључила је Мишићева.

Влада

Влада РС разматрала је јуче информацију о активностима на изради програма економских реформи РС за период 2023-2025. године и координацији активности везаних за припрему тога кључног документа. Такође, пред министрима је јуче био и списак чланова тима за израду програма економских реформи РС за трогодишњи период.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана