Посљедњи инциденти су упозорење на потенцијал терористичких ћелија у БиХ и Србији

Срна
Посљедњи инциденти су упозорење на потенцијал терористичких ћелија у БиХ и Србији

БЕОГРАД - Исламолог Дарко Танасковић је, поводом јачања вехабистичког покрета у региону, оцијенио да инциденти који су се догодили у посљедње вријеме упозоравају на потенцијал терористичких ћелија и појединаца у неким крајевима Србије и у БиХ.

Танасковић је додао да је склон увјерењу да се ти ризици могу неутралисати и отклонити адекватним праћењем и дјеловањем домаћих безбједносних служби односно да за сада не представљају у ширем смислу алармантну појаву.

Он је оцијенио за "Политику" да је од радикализованих и углавном изолованих исламистичких група на дуже стазе опасније дјеловање неких "умјерених" објективно антисрпских муслиманских политичких субјеката у координатама система.

"То вероватно није политички коректно рећи, али је морално некоректно прећуткивати из разлога наводно `вишег реда`. И екстремисти се како видимо прекогранично умрежавају и локално потпомажу", рекао је Танасковић, који сматра да јачање вехабистичког покрета на овом простору има везе са ратом у Гази.

Говорећи о нападима на православље и Српску православну цркву (СПЦ), Танасковић је истакао да Црква не треба да буде недодирљива за критике, али да је у већини случајева ријеч о нападима чији је циљ урушавање угледа СПЦ у друштву, јер је за неке снаге и даље неподношљиво висок.

Танасковић је рекао да је посебно руско и српско православље, из недвосмислених геополитичких разлога, данас на усредсређеном удару споља и изнутра, те да то није измишљотина, ни теорија завјере, већ потврђена истина.

Он је рекао да је усмјеравање критике на Његову светост патријарха Порфирија израз максималног повећања притиска на СПЦ у тренутку када је због питања експлоатација литијума у Србији, медијски и политички индукована до сада незабиљежена подјела и поларизација унутар српског друштва, што добија веома опасне размјере.

То што се поједини епископи и свештеници у своје лично име изјашњавају, Танасковић тумачи као доказ да у црквеној организацији има више демократичности слободе говора, "него у неким наводним шампионима свих вриједности из закрвљене политичкие арене".

Одговарајући на питање када ће бити вријеме да неки поглавар Римокатоличке цркве посјети Србију, Танасковић је рекао да је увјерен да би посјета актуелног папе Фрање Србији, под условом да буде добро припремљена, донијела више користи, него штете, посебно на међународном плану, али да та посјета тренутно није могућа.

"С обзиром на додатно опште заоштравање између (пост)хришћанског Запада и православног Истока због рата у Украјини, не верујем да је тренутно могуће очекивати неке помаке у вези са посетом поглавара Католичке цркве Србији. Све што сам рекао односи се на овог папу и његов евентуални долазак", додао је Танасковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана