Посљедња шанса за повлачење закона

М. М. Б.
Посљедња шанса за повлачење закона

БАЊАЛУКА - Посланици Народне скупштине РС требало би данас да разматрају приједлог измјена Кривичног законика РС (КЗРС), којим се криминализује клевета, а из медија, невладиног сектора и опозиције поново су јуче позвали Владу РС да тај акт повуче из даље процедуре.

Прије самог почетка скупштинског засједања заказано је окупљање представника медија и невладиног сектора, али и појединаца из опозиције на Тргу Крајине те мирна шетња до републичког парламента.

Предсједник СДС-а Милан Миличевић рекао је да је Српска у више од три деценије дугој историји имала бројне успоне и падове, али до сада није имала закон који је опасан као онај којим се криминализује клевета.

- Његовим усвајањем медији, удружења и сви слободномислећи људи су у опасности од политичког прогона - казао је Миличевић.

Посланик СНСД-а у Народној скупштини РС Срђан Мазалица рекао је да Влада нема намјеру да повуче приједлог измјена КЗРС.

- Доста примједаба које су изнесене на тај акт је уважено, прије свега драстично је смањена висина казни. Увреда је избачена као кривично дјело из самог закона. Да би неко од медија и новинара одговарао по овом закону он би требало свјесно са намјером да изазове штету, односно да без доказа износи лажи и клевеће људе - рекао је “Гласу” Мазалица.

Из Клуба новинара Бањалука позвали су све да им се придруже у протестној шетњи, а окупљање је најављено код мегафона на Тргу Крајине. Навели су да је након обраћања планирана и шетња до НСРС гдје у 10 часова почиње сједница.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана