Посљедице суше мјериће се милионима марака

Дневни Аваз
Посљедице суше мјериће се милионима марака

САРАЈЕВО - Високе температуре које већ дуже вријеме прже БиХ изазвале су катастрофалне штете у пољопривреди. Из удружења пољопривредника очекују доношење одлука о проглашењу елементарне непогоде, али и помоћ власти у ситуацији када, након поплава, града и вјетрова, суша пријети потпуним уништењем једног броја газдинстава.

- Ја сам се договарао с Општином и Кантомом да прогласе елементарну непогоду. Стање је катастрофално. Што се тиче кукуруза, нешто је остало, али од соје нема апсолутно ништа. На соји су стопостотне штете и размишљамо да радимо малчирање, да је заоремо без жетве, ако падне икаква киша, да се може нешто урадити - каже Перица Марошевић, предсједник Удружења пољопривредника Орашја.

Мјесец раније

Давно је било вријеме за проглашење елементарне непогоде, каже Неџад Бићо, предсједник Удружења пољопривредника ФБиХ. Ове седмице биће упућен захтјев за помоћ и Министарству пољопривреде ФБиХ, јер је сјетва била скупа, а исход више него лош.

- Сад киша и да падне, нема више помоћи. Потребна је одлука којом би се прогласила елементарна непогода, како би људи могли бити обештећени, јер то није могуће без такве одлуке. Голим оком се види да су штете катастрофалне. Силажа се почела скидати мјесец раније, да остане шта било у зеленој маси. Квалитет и принос су умањени у свему, од кукуруза, доброг дијела воћа, али и поврћа, и на отвореном и у затвореном. Ноћи су тропске, земља се не стигне охладити, па не помаже ни наводњавање - каже Бићо.

У Удружењу пољопривредника Семберије и Мајевице процјењују да су штете на приносима кукуруза између 60 и 90 посто. Прије неколико дана од градских власти Бијељине затражено је проглашење елементарне непогоде. На примјеру сјетве на једном хектару предсједник овог удружења Саво Бакајлић појашњава размјере губитака.

Џаба радили

- Обрада земљишта, третман, сјеменски материјал и ђубриво на једном хектару коштали су 2.200, а са закупом 2.600 марака. У нормалним годинама с хектара буде пожњевено око 10, а сада очекујемо свега пет тона. С тренутном цијеном кукуруза од 45 фенинга, то значи да су на парцелама гдје је принос преполовљен људи џаба радили, јер ће бити на нули. А гдје је 90 посто штета, он је пропао скроз - каже Бакајлић.

Прецизнији подаци о штетама биће утврђени почетком ове седмице, након жетве на три огледне парцеле у Семберији.

Црне прогнозе

Прије мјесец, тачније 17. јула, „Дневни аваз“ објавио је текст у којем су саговорници били управо Неџад Бићо и Саво Бакајлић.

Тада су драматично упозорили да ни хране неће бити због суше. Нажалост, према свему судећи, црне прогнозе се остварују, пише Дневни аваз.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана