Посланици у сриједу о агреману за њемачког амбасадора

ГС
Foto: Велибор Трипић

БАЊАЛУКА – Колегијум Народне скупштине Републике Српске заказао је за сриједу посебну сједницу Народне скупштине на захтјев српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика.

На дневном реду посебне сједнице, која ће почети у 12 часова, налази се једна тачка - Приједлог одлуке о потврђивању Додикове Изјаве о проглашењу Одлуке о давању агремана амбасадору Њемачке у БиХ, која је усвојена без консензуса на посебној сједници Предсједништва БиХ, 2. септембра, веома штетном по виталне интересе Републике Српске.

Након тога, биће одржана друга посебна сједница на захтјев Владе Републике Српске. Колегијум је одлучио да 35. посебна сједница почне 15 минута по окончању 34. посебне сједнице. За ову сједницу Влада Републике Српске предложила је три тачке дневног реда - Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о легализацији бесправно изграђених објеката, по хитном поступку, Приједлог закона о измјенама и допуни Закона о пољопривредном земљишту, такође по хитном поступку и Приједлог закона о обавезном здравственом осигурању.

Потпредсједник Народне скупштине Српске Денис Шулић рекао  је да ће сви предсједници парламентарних странака добити могућност да се обрате.

-Биће присутан и шеф канцеларије ЕУ а Милораду Додику биће  дозвољено неограничено обраћање посланицима - истакао је Шулић.

Додао је „њемачки амбасадор колатерална штета“, али да ће гласати за недавање агремана јер је Њемачка зауставила три пројекта у Српској и усвојила антидејтонску резолуцију у Бундестагу.

Шулић је рекао да Додик сваки пут када га неко у Предсједништву БиХ прегласа дође у парламент Српске да се одлучи о интересима Републике Српске.

Он је навео да је покретање вета српског члана Предсједништва БиХ проузроковала политика Њемачке према Републици Српској.

-У Градишци је финансиран један пројекат њемачке фондације који је заустављен, а још два пројекта у Републици Српској су заустављена јер су они одлучили тако - рекао је Шулић.

Он је подсјетио да је њемачки парламент донио одлуке које су директно антидејтонске и антиуставне, а које се тичу Републике Српске.

Шулић је рекао да је Република Српска увијек отворена за разговоре.

Додао је да су представници опозиције гласали против одржавања 34. посебне сједнице парламента Републике Српске.

Он је рекао да је Република Српска често прегласавана у Сарајеву, али да је имала квалитетног представника који је знао да постоји витални национални интерес и да може доћи у парламент Српске да заштити интересе грађана Републике Српске.

Посланик ПДП-а Игор Црнадак  је рекао да је ова странка на сједници колегијума био против сједнице о њемачком амбасадору, а за сједницу о легализацији јер су и они слично раније предлагали.

Он је рекао са су њемачки пројекти заустављени због СНСД-а, и рекао да ће ова сједница од Српске направити резерват.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана