Посланици траже прецизне податке о уговорима

Жељка Домазет, Ведрана Кулага
Посланици траже прецизне податке о уговорима

БАЊАЛУКА, САРАЈЕВО - Комисија за спољне послове Представничког дома Парламента БиХ затражила је из Савјета министара БиХ прецизне податке о укупној вриједности међународних финансијских уговора који чекају ратификацију те износ евентуалне штете која је настала по основу тог чекања.

Члан те парламентарне комисије Бранислав Бореновић (ПДП) потврдио је јуче за “Глас Српске” да је закључак вриједности пројеката, односно уговора предложио члан Комисије Саша Магазиновић из СДП-а, те додао да је тај приједлог једногласно усвојен.

Податке очекују већ данас на сједници Представничког дома, а Бореновић је, с друге стране, предложио да од Министарства финансија и трезора БиХ затраже да, у року од 15 дана, достави информацију о евентуалној штети којој је БиХ изложена по основу чекања на ратификовање међународних финансијских уговора.

- Треба нам прецизна информација о пеналима које кредитори наплаћују за одобрена средства, а која нису повучена на вријеме. Ријеч је о огромном новцу. И овај закључак је усвојен једногласно - истакао је Бореновић.

У Министарству финансија и трезора БиХ потврдили су јуче “Гласу Српске” да ће припремити податке и доставити их комисији у остављеном року.

Сједница Представничког дома Парламента БиХ требало би да буде данас одржана након дуже времена. Пред посланицима је неколико тачака које се односе на давање сагласности за ратификацију споразума, што дуго чекају у Републици Српској  и ФБиХ.

Због немогућности постизања договора у вези са принципима на којима ће формирати власт, кључне институције на нивоу БиХ биле су у својеврсној блокади дуже од године. До промјене је дошло недавно дана када је Зоран Телегтија именован за предсједавајућег новог сазива Савјета министара БиХ, а што је створило основу за наставак рада Парламента БиХ са новим посланицима који су изабрани на изборима у октобру 2018. године.  

Међу споразумима који чекају зелено свјетло је пројекат који се односи на пречишћавање отпадних вода и проширење мреже у Бијељини, пројекат болнице у РС те ратификација Уговора о зајму за пројекат Коридор 5 Ц - обилазница око Добоја са Европском банком за обнову и развој.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана