Посланици: Понашање Њемачке према српском народу није добронамјерно

Срна, ГС
Посланици: Понашање Њемачке према српском народу није добронамјерно

БАЊАЛУКА- Недавна резолуција њемачког Бундестага о БиХ је тендециозна, а понашање Њемачке у посљедње вријеме према српском народу није добронамјерно.

Поручили су то посланици Наросне скупштине Републике Српске обраћајући се на посебној сједници на којој се расправља о приједлогу одлуке о потврђивању изјаве српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика о проглашењу одлуке о давању агремана амбасадору Њемачке у БиХ веома штетном по виталне интересе Републике Српске.

Шеф Посланичког клуба СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Игор Жунић рекао је да је парламент Српске добио значај који има по Дејтонском мировном споразуму, захваљујући мудрој политици српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика.

-Користећи механизам ентитетског виталног интереса, Додик је у току свог мандата Народној скупштини Републике Српске дао могућност да расправаља и о међународним политичким дипломатским односима и да даје завршну ријеч изнад Предсједништва БиХ - рекао је Жунић.

Жунић је истакао да онај ко сматра да није требало покренути механизам заштите виталног интереса Републике Српске дефинитивно не мисли добро Републици Српској сада, ни у будућности.

-Овај механизам се не може излизати, требамо га користити што више - истакао је Жунић.

Жунић је рекао да је увјерен да ће овај механизам бити кориштен убудуће за све и да ће Народна скупштина Републике Српске дати посљедњу ријеч како је то и предвиђено Дејтонским споразумом.

Предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић рекао је у Народној скупштини Републике Српске да је неприхватљиво да се било која страна земља, па и Њемачка директно мијеша у унутрашње односе суверених земаља као што је БиХ.

Ђокић је навео да се посебна сједница парламента Српске у Бањалуци одржава управо због тога, односно политике коју Њемачка намјерава да спроводи у БиХ у складу са резолуцијом Бундестага о БиХ.

Он је рекао да та резолуција, коју треба одбацити, подстиче конфликт у БиХ намјером да се укине конститутивност, иако је то најважнији принцип постојања БиХ.

-С таквим ставом они желе сукобе јер знају да то овдје не може проћи и да то неће прихватити Срби и Хрвати. Резолуција Будестага о БиХ је штетна и опасна - оцијенио је Ђокић.

Он је нагласио да је неприхватљиво да стране дипломате буду креатори политичких, друштвених и других односа у БиХ и да од њих зависи каква ће бити политика и како ће радити домаће институције.

-Они тиме показују да нас не поштују. Ми требамо креирати односе како мислимо да је најбоље. А Дејтон је ту солидан оквир који омогућава да на добар начин уредимо односе сва три народа, мирно и стабилно живимо -рекао је Ђокић.

Потпредсједник Народне скупштине и предсједник Уједињене Српске Предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић поручио је да ће посланици ове странке у Народној скупштини Републике Српске гласати за Додиков вето не да би отворили политички сукоб са Њемачком, већ зато што је потребно показати карактер.

-Чување карактера и показивање да нам се нешто не свиђа не значи да не желимо њемачке инвестиције или да напакостимо нашим људима који живе у Њемачкој, већ супротно - тај карактер би требао да буде модел да кажемо оно са чиме се не слажемо без обзира што понекад то не можемо да спријечимо. Супротна варијанта је потпуна понизност која нас води у још тежу позицију - рекао је Стевандић на посебној сједници.

Он је додао да би можда био добар дипломатски одговор да Народна скупштина напише неку врсту одговора којом би били оспорени наводи у резолуцији Бундестага о БиХ.

-Могли би уобличити неки документ који би Народна скупштина послала као акт нашег става и молбу да се не крши Дејтонски мировни споразум, не утиче на вољу народа и не намеће своја воља што је у скалду са европском демократском праксом -истакао је Стевандић.

Он је подсјетио да је усвајањем Декларације о војној неутралности у Народној скупштини Републике Српске 2017. године промијењен најкрупнији приоритет БиХ - приступање НАТО савезу.

-Неутралност коју смо тада направили треба да слиједимо и данас. Не мислим да требамо отворити неку врсту политичког рата са њемачким парламентом  - поручио је Стевандић.

Он је навео да су одлуке Народне скупштине одлучивале о томе колико ће се најмоћнија војна организација НАТО ширити на Балкану, што показује да немају локални или регионални карактер и да су веома важне.

Предсједник НДП-а Драган Чавић рекао је да је недавна резолуција њемачког Бундестага о БиХ тендециозна и представља основ за дјеловање представника Владе те земље у БиХ, те да Народна скупштина Српске треба да то заустави.

-Представник Владе Њемачке, преко Министарства спољних послова те земље овдје ће дјеловати преко њиховог опуномоћеног амбасадора - рекао је Чавић.

Чавић је подсјетио да је спорна резолуција усвојена на инсистирање посланика СПД-а у Бундестагу Ариса Ахметовића, те нагласио да је очигледно његово лобирање довело до оваквог докимента који је пробошњачки.

Према његовим ријечима, рат у Украјини се користи као повод да се поручи да је БиХ пред ратом и да треба спријечити „малигни“ утицај Русије на овом подручју.

Он сматра де је розолуција Бундестага директно фаворизовање грађанског уставног поретка у БиХ и да, како су навели, „треба укинути прнцип легитимног представљања“.

-Ово је индиректна порука Хрватима који траже „трећи ентитет“, а истовремено се афирмише оно што мисле Жељко Комшић и СДА да треба напустити принцип легитимног представљања. То значи да треба одбацити конститутивност која је принцип легитимног представљања -нагласио је Чавић.

Чавић сматра да би на тај начин било лако обезбиједити двотрећинску већину у Парламентарној скупштини БиХ за промјену Устава БиХ, што би значило укидање Републике Српске.

Предсједник СПС-а Горан Селак изјавио је у Народној скупштини Српске да се СПС не може сагласити да је прихватање или неприхватање амбасадора земље чланице ЕУ тема подобна за покретање виталног националног интереса, али да понашање Њемачке у посљедње вријеме према српском народу није добронамјерно, као и да је сувишна резолуција Бундестага о БиХ.

Он сматра да је грађанима Српске у овом тренутку непотребна тема то да ли ће амбасадору Њемачке бити дат агреман.

-Исто тако сложићемо се да понашање Њемачке у посљедње вријеме према српском народу није добронамјерно и да њемачки држављанин Кристијан Шмит није изабран на легалан начин у Савјету безбједности за високог представника у БиХ. Сложићемо се да је већ помињана резолуција Бундестага о БиХ сувишна - истакао је Селак.

Он је истакао да резолуција Бундестага о БиХ нарушава односе у БиХ, те представља производ једностраног увида у дешавања и односе у БиХ.

-Не видим препреку да позовемо делегацију Бундестага у Републику Српску и да им презентујемо чињенице које побијају аргументе и тврдње наведене у њиховој резолуцији - рекао је Селак.

Селак сматра да је потребно пратити спољну политику Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана