Посланици о Приједлогу закона о непокретној имовини

Срна, РТРС
Посланици о Приједлогу закона о непокретној имовини

БАЊАЛУКА- Приједлогом закона о непокретној имовини која се користи за функционисање јавне власти уређује се својина коју користе субјекти који врше ту власт од потписивања Општег оквирног споразума за мир у БиХ, истакао је испред предлагача вршилац дужности директора Републичке управе за геодетске и имовинске правне послове Драган Станковић.

У приједлогу, који разматрају посланици Народне скупштине Републике Српске  се наводи да је ријеч о непокретној имовини која служи као средство вршења и спровођења јавне власти.

-Разлози за доношење овог закона произлазе из чињенице да је Уставом БиХ извршена подјела јавне власти ентитета и институција БиХ, а Уставом Републике Српске прописано је да Република уређује и обезбјеђује, између осталог, својинске и облигационе односе и заштиту свих облика својине, али да није донесен закон који прецизно дефинише непокретну имовину која се користи за функционисање јавне власти - истакао је Станковић.

Он је подсјетио да је ријеч о непокретној имовини која је уписана као својина субјеката у јавним евиденцијама о непокретностима, за чије вођење је надлежна Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове.

Станковић је рекао да се предложеним законским рјешењем не регулише својина на непокретној имовини, која је у јавним евиденцијама о непокретностима, за чије вођење је задужена Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове, до 31. децембра 1991. године била уписана као имовина са правом располагања или управљања бивше Социјалистичке Републике БиХ.

-Устав БиХ, који прописује искључиву надлежност институција БиХ, искључио је регулисање својинских односа из надлежности БиХ и чланом четири дао надлежност ентитетима да регулишу те односе. Република Српска никад није дала сагласност да се прошире надлежност из члана три Устава БиХ у погледу својинских односа - навео је Станковић.

Исто тако, како је навео, Споразум о сукцесији регулише подјелу имовине бивше СФРЈ међу бившим републикама, а подјела имовине на територији БиХ регулисана је Уставом БиХ и уставима ентитета.

Станковић је подсјетио да су субјекти јавне власти су Република Српска, јединице локалне самоуправе, јавна предузећа, јавне установе и друге јавне службе чији је оснивач Република Српска, односно јединица локалне самоуправе.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић изјавио је да Република Српска мора заштитити имовину и да нема другог начина осим доношења закона о непокретној имовини.

-Ово није закон који треба да послужи да се разједини власт и опозиција - рекао је Стевандић током дискусије о приједлогу закона о непокретној имовини која се користи за функционисање јавне власти.

Он сматра да закон не заслужује тешку расправу.

-Нема ништа државотворније у овом тренутку од заштите укњижене имовине и људи који то раде - оцијенио је Стевандић.

Стевандић је истакао потребу да се унутрашњим дијалогом рјешавају питања која оптерећују БиХ.

Подсјетио је да се насиљем високих представника Србима одузимало оно што им је дато Уставом и да је то довело до криза која су блокирале бројне процесе.

Стевандић је напоменуо да се у Уставу БиХ наводи да све оно што изричито није дато БиХ припада ентитетима.

Посланик СНСД-а Срђан Мазалица рекао је да је питање непокретне имовине која се користи за функционисање јавне власти најважније питање за Републику Српску.

Мазалица је рекао да је располагање имовином дефинитивно надлежност Републике Српске.

- Република Српска ту надлежност црпи из 9. јануара 1992. године - рекао је Мазалица данас током скупштинске расправе.

Посланик СНСД-а Младен Илић рекао је да је ово отворено питање политичког Сарајева и да скупштинска већина у Републици Српској никада неће дозволити да имовина пређе на ниво БиХ.

-Мислим да овај закон даје простора за дјеловање да би се заштитили сви који раде у Републичкој урави за геодетске и имовинско правне послове. Морамо радити све што је потребно да сачувамо Републику Српску - оцијенио је Илић.

Потпредсједник Народне скупштине Мирсад Дуратовић оцијенио је да ово питање није у надлежности републичког парламента.

Посебна сједница Народне скупштине Републике Српске настављена је данас у Бањалуци. Од укупно 29 тачака, пред посланицима је још 17 које се углавном разматрају по хитном поступку, да би наведени акти ступили на снагу 1. јануара.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана