Посланици у Српској не би са коња на магарца

Маријана Миљић Бјеловук
Посланици у Српској не би са коња на магарца

БАЊАЛУКА - На листама за предстојеће локалне изборе наћи ће се имена скоро половине посланика из Народне скупштине РС, тачније њих 30 циља мјесто одборника на локалу, а девет начелничку и градоначелничку функцију, што је према ријечима аналитича разамајавање гласача и нонсенс јер већина се неће одрећи актуелне позиције од које убиру и више финансијске користи.

Када се подвуче црта испод овјерених кандидатских листа тренутно је 39 посланика из републичког парламента, плус два из Парламента БиХ ангажовано на фронту освајања повјерења грађана у Републици Српској. Тако је ДЕМОС-ов посланик Ацо Станишић носилац листе те партије за Скупштину општине Пале, док је Александар Трнинић из УС први на листи за одборнике у Скупштини града Лакташи. 

ПДП-ов посланик у републичком парламенту Диана Чекић налази се на листи те партије за одборнике у Костајници, док је посланик СПС-а Максим Скоко носилац листе за Скупштину општине Гацко. На истој позицији налази се и ДЕМОС-ов Милан Дакић само за Скупштину града Бијељина. 

Посланик СДС-а Милан Касаповић из Теслића носилац је листе за Скупштину те општине, док је Милан Савановић из Клуба За правду и ред такође на првом мјесту те странке за парламент највећег града у Српској. СНСД-ов посланик из НСРС Милица Ијачић налази се на листи за одборнике Скупштине града у Требињу, док је посланик те странке Милутин Тасовац први на листи за Скупштину општине Угљевик. 

Такође, посланици СНСД-а Владо Ђајић и Младен Илић налазе се на првим позицијама за парламент највећег града у Српској, као и посланици ПДП-а Мирна Савић Бањац, Тања Вукомановић те Небојша Дринић, као и лидерте странке Бранислав Бореновић, који је за разлику од својих  колега посланик у Парламенту БиХ. 

Лидер УС-а и предсједник републичког парламента Ненад Стевандић носилац је листе те странке за парламент у Бањалуци, док је СПС-ова Тамара Дамјановић на другом мјесту по реду за Скупштину града Бањалуке. 

Предсједник Клуба за правду и ред и посланик у НСРС Небојша Вукановић носилац је одборничке листе за највећи град у Херцеговини, а на тој листи налази се и његов колега из скупштинске клупе Ђорђе Вучинић. Посланик те странке Загорка Граховац је на листи за одборника у Невесињу. 

Такође, СНСД-ов посланик Ненад Лаловић носилац је листе за Скупштину општине Фоча, док је СП-ов Огњен Кулић на првом мјесту за локални парламент у Невесињу.  

Још један СДС-ов посланик и то Перо Ђурићносилац је листе за Скупштину града Дервента, а ДНС-ов Предраг Нешић је на истој позицији само за општину Источно Ново Сарајево. 

Посланици ДЕМОС-а у републичком парламенту Споменка Стевановић и Синиша Мијатовић, те СНСД-ов  Зоран Стевановић, сви редом из Зворника налазе се и на првим позицијама за Скупштину тог града. 

Још један посланик из Уједињене Српске и то Милан Трнинић носилац је листе за Скупштину града Бијељина, док је предсједник Републичке странке Српске-РСС Славенко Ристић, који је и посланик у НСРС, на стартној позицији за парламент највећег града у Семберији, као и ПДП-ов посланик Славиша Марковић који је носилац листе те странке за град Бијељину.

Такође, још један посланик из НСРС и то СП-ов Зоран Кокановић бије битку за гласове и то за Скупштину Брчког, гдје је на првом мјесту испред СП-ДНС-ПУП-а. 

Партијски задаци

Неки од посланика са којима смо ступили у контакт наводе да су се на листама за одборнике нашли управо из разлога што је од њих то тражило руководство странке.  

- Градски одбор СНСД-а у Зворнику тражио је од мене да будем носилац листе. Партијске задатке испуњавам. То је био једини разлог. Рачунамо да ћемо тиме добити више гласоваи то је то - казао је “Гласу” СНСД-ов посланик у НСРС Зоран Стевановић, који је и носилац листе те странке за одборнике у Зворнику. 

Навео је и да у случају да освоји повјерење грађана и буде изабран за одборника, о даљој судбини да ли ће прихватити тај мандат одлучиће руководство странке.  

Посланик УС-а Александар Трнинић, који је носилац листе за Скупштину града Лакташи, наводи да и на овај начин настоји да оправда повјерење грађана.

- Грађани Лакташа су ми већ у два-три изборна циклуса указали повјерење. Тешко је у том граду направити неки резултат јер је то база најјаче странке у Српској. Људи очекују од мене да будем на челу листе за локални парламент у том граду и да станем испред екипе коју предводим. Тако да је то био окидач зашто сам прихватио да будем носилац листе - казао је “Гласу” Трнинић и додао да још увијек није одлучио да ли ће у случају да освоји повјерење грађана остати да их представља и у Скупштини града Лакташи. 

Један од оснивача РСС и посланик у НСРС Славенко Ристић каже да је носилац листе те странке за локални парламент у Бијељини јер сматра да је том граду потребна нова енергија.

- То је мој град у којем сам завршио основнои средње образовање. Повјерењем које сам добио од стране грађана на протеклим изборима покушавам да помогнем РСС-у чијисам један од оснивача. Политика је једини алат и средство које ми грађани имамо у рукама - казао је “Гласу” Ристић. 

Додао је и да ако освоји мандат највјероватније неће наставити да дјелује у том локалном парламенту.

- Ово је начин да мотивишем грађане, укључим себе и дам допринос некој новој енергији и политици и будућности самеБијељине и Семберије па тиме и РепубликеСрпске  - закључио је Ристић.  

Битка за већу функцију

Поред имена посланика који су на листама за одборнике, имамо и оне који тренутно бију битку за фотељу начелника и градоначелникау Српској. 

Тако су СНСД-ови посланици ДамјанШкипина и Игор Жунић кандидати за првог човјека Пала, односно Дервенте, док је посланик Народне партије Српске Драган Галић, који је из Шековића кандидат за првог човјека те локалне заједнице. 

Посланик СДС-а Маја Драгојевић Стојић у републичком парламенту кандидат је за градоначелника Приједора, док су њене колеге из скупштинске клупе Милан Петровић и Огњен Бодирога кандидати за првог човјека Прњавора, односно Фоче. 

Самостални посланик из Градишке у Народној скупштини РС Радислав Дончић у трци је за првог човјека града Градишка у име Народног фронта Јелене Тривић, док је још један СНСД-ов посланик и то недавно ухапшени Страхиња Башевић кандидат за начелника Сокоца. 

И СДС има свога посланика који је у трци за начелника у Српској, а то је шеф Клубапосланика те странке у НСРС Вукота Говедарица, који тренутно бије битку за првог човјека општине у Херцеговини и то Гацко. 

Поред њих требало би додати и да је још један посланик СНСД-а у Парламенту БиХ и то Мирослав Вујичић кандидат на предстојећим локалним изборима за начелника општине на истоку Српске и то Источне Илиџе. 

Превара бирача

Политички аналитичари наводе да се у овом случају ради о превари бирача те да је у питању мањкавост изборног законодавства. 

- Закон не би смио да дозволи уопште кандидатуру док се обавља друга функција у извршној и законодавној власти. То би свакако требало да се мијења. И у том контексту овдје се ради о превари бирача - казао је “Гласу” политички аналитичар Младен Бубоњић. 

Навео је да се нико од оних посланика који су на листи за одборнике у локалним парламентима неће одрећи мандата у НСРС. 

- То дословно одсликава она народна изрекада “неће са коња на магарца”. Нико од њих неће се неће одрећи своје тренутне функције како би ушли у локални парламент. То је један нонсенс, прије свега са финансијског аспекта. Надокнада у неким локалним парламентима и до десет је пута мања у односу на приходе које имају у ентитетским парламентима или Парламенту БиХ - поручиоје Бубоњић. 

Већина посланика који су кандидати на предстојећим изборима, наводи Бубоњић, желе само да покажу већу видљивост својих странака на локалу јер су они условно реченовећ препознатљива лица у оквиру странки. 

Навео је и да се поједини посланици служе флоскулом да желе да оправдају повјерењеграђана и да су због тога кандидати на предстојећим изборима.

- То је дословно на посљедњем мјесту. Не ради се овдје ни о каквом правдању повјерења грађана. То је обична флоскула - поручио је Бубоњић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана