Посланици јединствени по питању Трговске горе: Морамо заштитити људе и Уну

Срна
Foto: Дражан Поздеровић

БАЊАЛУКА - Шеф посланичког клуба СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Игор Жунић сматра да се морају радикализовати односи са Хрватском, јер та земља нема намјеру да одустане од изградње одлагалишта радиоактивног отпада на Трговској гори, у близини границе са Српском и БиХ.

-Сви морамо бити јединствени по овом питању у погледу наших намјера и реакција, јер немамо другог избора - рекао је Жунић током расправе у Народној скупштини о информацији скупштинског Одбора за заштиту животне средине о активностима надлежних институција Републике Српске и БиХ поводом намјере Хрватске да одлаже радиоактивни отпад на Трговској гори.

Жунић је рекао да Хрватска не поштује ни Резолуцију Народне скупштине Српске која је усвојена 2015. године у вези са овом проблематиком.

И потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ања Љубојевић сматра да је потребан радикалан одговор надлежних институција јер Хрватска не намјерава да одустане од изградње одлагалишта радиоактивног и нуклеарног отпада.

-Као одговор на такву намјеру Хрватске ми бисмо требали да почнемо градити такво одлагалиште нуклеарног отпада код Дубровника и Плитвичких језера - рекла је Љубојевићева.

Посланик Листе “За правду и ред” Ђорђе Вучинић сматра да сви посланици треба да подрже закључке скупштинског Одбора за заштиту животне средине како би се спријечила намјера Хрватске да одлаже радиоактивни и нуклеарни отпад на Трговској гори и на тај начин спасе ријека Уна.

Посланик ПДП-а Миланко Михајилица позвао је посланике да подрже закључке скупштинског Одбора за заштиту животне средине како би биле предузете све правне и дипломатске могућности да се спријечи намјера Хрватске да изгради одлагалиште радиоактивног отпада.

-Увјерен сам да ћемо осујетити намјеру Хрватске да одлаже радиоактивни отпад уколико искористимо све правне и дипломатске могућности и међународне конвенције. Потребно је да се одржи сједница Предсједништва БиХ које треба да заузме јасан став по овом питању - истакао је Михајилица.

Посланик НПС-а Драган Брдар сматра да сви у Српској треба да буду јединствени како би спријечили Хрватску да одлаже радиоактивни нуклеарни отпад на Трговској гори.

-Уколико не успијемо у томе у правним и дипломатским средствима треба да предузмемо радикалне мјере као што је блокирање граничних прелаза према Хрватској - рекао је Брдар.

Самостални посланик Радислав Дончић сматра да Република Српска мора проблем Трговске горе радикализовати, те да надлежне институције Републике Српске и БиХ хитно реагују док не буде касно, јер Хрватска нема намјеру да одустане од изградње радиоактивног и нуклеарног отпада на граници са Српском и БиХ.

Министар трговине и туризма Републике Српске Денис Шулић нагласио је да је ријека Уна бисер којег треба штитити и да треба учинити све да се спријечи изградња одлагалишта за нуклеарни отпад на Трговској гори у непосредној близини Новог Града.

Шулић је током дискусије у Народној скупштини Српске позвао све посланике и министре да посјете Нови Град и пруже подршку у очувању ријеке Уне, не само од изградње спорног одлагалишта, већ и од негативних утицаја и загађења.

-Имамо све више туриста који долазе на ријеку Уну. Морамо је заштити, као и становништво у сливу ријеке Уне - рекао је Шулић током дискусије.

Шулић је навео да је раније учествовао на протестима и организовао састанке о тој теми и да годишње барем једном борави у Новом Граду.

Випотник: Пролем могуће ријешити једино правним средствима

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Бојан Випотник сматра да је проблем Трговске горе једино могуће ријешити правним средствима.

- Влада Републике Српске и ресорно министарство раде све што је у њиховој моћи у складу са правом и законима како би овај проблем био ријешен - рекао је Випотник током скупштинске расправе о информацији Одбора за заштиту животне средине о активностима надлежних институција Републике Српске и БиХ поводом намјере Хрватске да одлаже радиоактивни отпад на Трговској гори.

Он је рекао да је Влада до сада предузела све неопходне мјере и радње да се ово питање ријеши.

Випотник је подсјетио да је ресорно министарство задужено за координацију активности институција из Републике Српске по питању Трговске горе.

-То веома добро радимо и укључујемо све релевантне институције, појединце и невладин сектор - закључио је Випотник.

Одбор тражи од владе да предложи нову резолуцији

Скупштински одбор у закључцима тражи да Влада Српске припреми информацију о активностима надлежних институција Републике Српске и БиХ у вези са спречавањем Хрватске да одлаже радиоактивни отпад на Трговској гори и да Народној скупштини предложи нову резолуцију.

Предсједник Одбора за заштиту животне средине Максим Скоко рекао је у завршној ријечи да очекује да ће Народна скупштина подржати закључке Одбора у вези овог питања.
-Ово питање важно за Републику Српску и БиХ у цијелини - рекао је Скоко.
 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана