Поскупила струја у ФБиХ: На наплату дошли небрига и политикантство

Вељко Зељковић
Поскупила струја у ФБиХ: На наплату дошли небрига и политикантство

САРАЈЕВО - Цијена електричне енергије у ФБиХ од данас је већа за 10,4 одсто, што значи да ће грађани овог ентитета убудуће добијати увећане мјесечне рачуне у просјеку од пет до 15 марака.

Калкулације су то стручњака, који сматрају да ће ово поскупљење струје довести до ланчаних реакција, односно поскупљења услуга и робе широке потрошње. Иако је федерална власт крајем прошле године на челу с премијером Нермином Никшићем најављивала да ће се цијена електричне енергије за домаћинства која се понашају енергетски одговорно, односно која троше мање струје, задржати на нижој, док ће они који троше више плаћати по вишој тарифи, то се није догодило. На највећем удару су се нашли грађани и власници малих бизниса, који ће морати да испаштају због лошег пословања “Електропривреде БиХ”, из које поручују да је ово само почетак, јер ова корекција наводно није довољна да покрије све трошкове и губитке, који износе 331 милион марака.

Грађани и представници удружења потрошача већ праве калкулације како ће ово утицати на кућне буџете. Али, брине их и то што БиХ од извозника струје полако, али сигурно постаје све већи зависник од увоза. Годинама се готово ништа не улаже у градњу нових производних капацитета, а када се неки пројекат покуша реализовати, он из политичких разлога бива блокиран. Најбољи примјер за то је градња ХЕ “Бук Бијела” на Дрини, од којег не би имала корист само Република Српска, већ и цијела БиХ. Слично је и у случају пројекта градње гасовода - крака “Турског тока”. Ови пројекти се годинама опструишу и свјесно саботирају па чак и од стране представника појединих иностраних амбасада у БиХ.

И док ови пројекти стоје заробљени у времену и простору, федерални министар енергије, индустрије и рударства Ведран Лакић каже да је БиХ спремна за будућност - односно да се окрене чистој енергији сунца, вјетра, а можда једног дана и нуклеарној. Према ријечима стручњака, Лакић је очигледно залутао на ово мјесто, јер је прича о градњи нуклеарне електране равна утопији, како из геополитичких разлога, тако и техничких. Указују и на то да се енергетска стабилност неке земље не може градити само на енергији сунца и вјетра.

Једини начин да се осигура енергетска стабилност, како појашњавају, јесте градња прије свега великих хидрообјеката, а које би онда могли да допуњавају соларне и вјетроелектране. Истичу и да је ослањање само на ова два вида енергије, сунце и вјетар - равно енергетском и економском самоубиству, али би водило и ка још већим цијенама струје. Упозоравају да се у БиХ готово ништа плански не ради те да је све исполитизовано до баналности, а што полако долази на наплату, али преко леђа обичних људи и привреде која послује у све тежим околностима. Када је у питању “Електропривреда РС”, из овог предузећа је поручено да до краја године неће бити никаквих поскупљења.

Проблеми

Стручњаци с којима су новинари “Гласа Српске” разговарали о теми енергетске стабилности упозоравају да би се БиХ могла суочити и са проблемом испоруке струје. Како кажу и недавни примјер када се у региону распала мрежа због превелике потрошње упозорава да су овакви и слични сценарији веома реални и у будућности. Сматрају да је велики проблем и то што је “Електропренос БиХ” већ годинама блокиран те самим тим и неколико стотина милиона марака које чекају да буду уложене у обнову и модернизацију преносне мреже. Ово питање, додају они, постало је актуелно због експанзије изградње соларних електрана, јер је постојећа преносна мрежа већ лимитирана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана