Поша: ЕУ мора пружити европску перспективу земљама западног Балкана

Срна
Foto: Вијести.ме

САРАЈЕВО - Европска унија мора бити отворена за дијалог и треба пружити могућност европске перспективе државама западног Балкана, па тако и БиХ, а Мађарска ће урадити све што је у њеној моћи да се то оствари, изјавио је вечерас у Сарајеву мађарски амбасадор у БиХ Кристијан Поша.

Поша је напоменуо да Мађарска од друге половине наредне године преузима предсједавање ЕУ, што ће јој омогућити да се у том периоду Унија још више фокусира на западни Балкан, самим тим и БиХ.

Он је у обраћању на пријему поводом Националног празника Мађарске - Дана почетка револуције и ослободилачке борбе 1956. године, којем је присуствовала и српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, рекао да за његову земљу западни Балкан представља врата Европе, те да је од стратешке важности мир и политичка стабилност у овој регији.

Поша је указао и на веома активне политичке и дипломатске односе двије земље, што најбоље показују учестали сусрети највиших државника БиХ и Мађарске.

“Желим да упутим подршку политичким странкама у БиХ за усвајање још неколико закона у сљедећих неколико неђеља. Када би се то десило, имали бисмо велику шансу да се врата ЕУ још више отворе према БиХ”, нагласио је Поша.

Поред одличних политичких односа, Поша је нагласио да економски односи БиХ и Мађарске сваким даном јачају с обзиром да билатерална робна размјена из године у годину биљежи раст, наводећи податак да је прошле године обим спољнотрговинске размјене порастао за више од 27 одсто у односу на 2021. годину.

“Захваљујући значајном економском расту у протеклој деценији, мађарске фирме имају потребан капацитет за улагање. Зато сам увјерен да ћемо у скоријој будућности бити свједоци све бројнијих мађарских инвестиција и у БиХ”, навео је Поша.

Он је додао и да Мађарска са 800.000 долара подржава систем одбране БиХ.

Пријему су присуствовали и предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, предсједник Народне скупштине Српске Ненад Стевандић, министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић, министар финансија и трезора у Савјету министара Срђан Амиџић, директор “Електропривреде Републике Српске” Лука Петровић.

Присутни су били и федерални премијер Нермин Никшић и замјеник министра одбране у Савјету министара Александар Гогановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана