Поруке са митинга: Побиједићемо у борби за опстанак Српске и њених институција

Срна
Foto: СНСД

Српски народ је у свим биткама извојевао побједу, па ће и у овој која се води против Републике Српске и њених институција, јер је висока цијена слободе коју је платио, поручено је вечерас из Зворника са народног митинга "Бранимо Српску".

Потпредсједник ДЕМОС-а Споменка Стевановић указала је да је Република Српска против разградње Дејтонског мировног споразума, што су претходних година у континуитету вршили високи представници и Уставни суд БиХ преносећи надлежности.

Стевановићева, која је и народни посланик, рекла је да је против Уставног суда у којем раде три странца који је у таквом саставу постао политички суд јер се више бави политиком него правом и извршава жеље бошњачких странака и дијела међународне заједнице.

Она је нагласила да је Република Српска против Канцеларије високог представника и наметања закона, посебно против Кристијана Шмита који је неагалан и за кога је рекла да је "странац падобранац".

Лидер Социјслистичке партије Петар Ђокић нагласио је да је народ Републике Српске одлучан да брани своје институције, те да онима који су креирали Дејтонски споразум и оставили простор за манипулацију поручује да престане са тим манипулативним послом јер не даје резултате.

"Покушај да суде предсједнику Републике Српске Милораду Додику довољно говори колико су дрски и колико желе манипулисати овим простором и народом", рекао је Ђокић.

Он сматра да би било много боље заједнички се супроставити манипулаторима и рећи им да иду одавде јер им овдје није мјесто.

"Српски народ је одличио на демократским изборима да бира свог предсјеника и зато смо овдје да још једном кажемо да брнимо своје уставно и демокатско право", рекао је Ђокић.

Предсједник Народне партије Српске Дарко Бањац рекао је да овим трибинама широм Српске желе да покажу да "смо сви Република Српска".

"Ми не бранимо само Српску, ми бранимо наше прво да бирамо предсједника Републике Српске Милорада Додика, а бранећи институције бранимо нашу Републику Српску", истакао је Бањац.

Према његовим ријечима, Додик је изабран од српског народа и њему ће подносити рачуне. "Ми смо потомци јуначког српског народа који је у свим биткама извојевао своју слободу, па ће и ову", нагласио је Бањац.

Оним који хоће да узму имовину Реапублике Српске, Бањац је поручио да им то неће проћи код српског народа.

Градоначелник Зворника Бојан Ивановић рекао је да је Републике Српска кључна за очување и заштиту српског идентитета и позвао на јединство.

"Ово је тренутак када сваки становник Републике Српске мора заборавити политичке подјеле и несугласице", истакао је Ивановић и нагласио да српски народ скупо платио своју слободу животима.

Народном митингу "Бранимо Српску" присутвовало је око четири хиљаде грађана Зворника и околних локалних заједница.

Цвијановић: Нећемо дозволити да се играју републичким институцијама

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је вечерас да је порука народног митинга "Бранимо Српску" из Зворника и осталих широм Српске да народ никоме неће дозволити да се игра са републичким институцијама и да понижава предсједника Републике.

"Сваки пут кад смо имали кризну ситуацију, а наш народ био заједно уз своје институције, ми смо побиједили. И овај пут побјеђује Република Српска", истакла је Цвијановићева.

Цвијановићева је поручила да полиција Српске неће хапсити предсједнике који раде у складу са Уставом, у складу са вољом народа, демократијом, интересима Српске, зато што нису починили ниједно кривично дјело.

"Наша порука са скупова треба да буде да смо јединствени, окупљени око заједничких циљева - очувати снажне институције Српске, не требају нам никакви послушници, требају нам људи који знају како се кретати напријед", поручила је Цвијановићева и додала да народ у Српској треба да буде поносан на оно што је постигнуто до сада.

Она изразила увјерење да постоји народна воља опредијељена да се сачувају институције Српске и да знају вриједности и важност институција Републике и њиховог очувања.

"Знамо колико је битно и колико је преломни моменат сада да ли ћемо имати будућност. А ми смо овдје да покажемо да ћемо имати будућност, да је заслужујемо, да је Република Српска наша будућност и да нећемо продавати своје институције, нећемо пузити нити прихватити да смо криви за нешто за шта нисмо криви", нагласила је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, Српска је свјесна себе и свог капацитета, важности опстанка, очувања оквира који има и за који се српски народ тешком муком борио, а многи су положили живот.

"Српска остаје не само на ногама, него наставља да хода. Српска неће дати да се наставе иживљавања на њеним институцијама", поручила је Цвијановићева.

Она је упитала да ли има иједан предсједник Српске да га нису покушали уништити, те указала да су неки отишли пред међу народне судове, затворе, неки санкционисани од странаца, неки склањани са политичке сцене, а овог би да понизе у суду у Сарајеву. "Неће га понизити, нећемо дозволити да понижавају наше предсједнике", поручила је она.

Цвијановићева је нагласила да је предсједник Српске радио свој уставни посао, вршио уставну обавезу, није узео ништа од Сарајева, није узео ништа од Кристијана Шмита, нити од било које друге државе.

"Овај предсједник, да није потписао тај указ, ниједан предсједник више никада не смио да потпише било шта а да не оде да упита бар неколико амбасада да ли то смије", оцијенила је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, ово је био тест који су намјестили рачунајући да српски народ можда поклекнути и изабрати да нема своју будућност.

"И зашто је Милорад Додик као предсједник Републике сметња и зашто желе да га понизе, зато што су наумили да узму јавну имовину која припада Републици Српској", истакла је Цвијановићева.

Додик је, како је навела, то спријечио и пошто му нису могли доскочити онда су одлучили да га треба склонити у судницу да се тамо забави неким бесмисленим, намјештеним политичким судовањем и суђењем, а да онда они могу да ураде шта хоће.

"Али Република Спрска ће чувати своју имовину, чуваће свог предсједника, своју Владу, Народну скупштину и право Скупштине да доноси законе, онако како је то Устав рекао, зато што се и понашамо у складу са Уставом", поручила је Цвијановићева.

Она је навела да они хоће да нађу начина да Додика склоне са политичке сцене, да не би био сметња напорима да се централизује земља, али да у томе неће успјети.

"Да није ове приче око имовине, нелегалног Шмита и нашег противљења ненормалним стварима с којима смо суочени, не би било ни овог суђења, ни притисака на Српску, ни силних санкција које уводе како им се прохтије. Њима требају поданици", рекла је Цвијановићева и нагласила да Српска никада није била поданичка, није узимала од другого, али да своје не да.

Према њеним ријечима, синхронизовано дјелују - у Предсједништву БиХ промовишу причу о прегласавању српског члана, а у другим заједничким институцијама настоје да неметну своју вољу у којима треба да се поништи глас Републике Српске, а онда им је мало то и малтретирају разне институције Српске, држећи предавање како Скупштина не смије да доноси законе.

Она је нагласила да никакав суд и тужилаштво нису мјеродавни да оцјењују било који акт, те указала да нигдје у свијету не постоји такав апсурд и глупост да појединац наметне измјене и допуне закона.

"Срам их било шта су направили од земље која је могла да буде успјешно друштво, успјешна заједница", истакла је Цвијановићева.

Вишковић: Нећемо дозволити да се неко иживљава над предсједником Републике

Предсједик Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је вечерас да је порука народног митинга "Бранимо Српску" из Зворника да српски народ неће дозволити да се у Суду БиХ неко иживљава над предсједником Републике и да се та институција омаловажава.

"Из Зворника ћемо поручити да нећемо дозволити предсједнику Републике Српске да се појављује у монтираном процесу у Сарајеву и нећемо дозволити понижавање институција Српске. У име свих грађана Српске, без обзира на страначку припадност, ми ћемо стати испред Суда и Тужилаштва БиХ и нећемо дозволити да наш предсједник уђе у тај суд и да се тамо неко иживљава над предсједником Републике", истакао је Вишковић.

Према његовим ријечима, ако се та институција омаловажава, девастира, онда су понижени и сви грађани Српске.

"Доласком овдје сте показали да то не дозовљате", истакао је премијер у обраћању пред више од 4.000 окупљених и захвалио свима који су дошли.

Вишковић је појаснио да су ову кампању започели да би анимирали српски народ да оно што је крвљу стварано деведесетих година мора да се послије 30 година брани у миру.

Он је истакао да нико из Републике Српске није сепаратиста, нити жели да угрози мир и стабилност ни грађана Српске, а ни оних других у БиХ.

"Ми позивамо на поштовање Дејтона и Устава, али морамо да пошаљемо поруку да више не могу да понижавају Републику Српску и њене институције, предсједника Српске", истакао је Вишковић.

Вишковић је указао да то што се ради није забиљежено у судској и правној пракси, појаснивши да је оптужница донесена и прихваћена за само десет дана, а није било ни истраге нити предистражне радње.

"Зар ми Срби, поготово из Подриња, можемо вјеровати у пристрасност тужиоца и судије. И један и други припадају бошњачком народу, немам ништа против бошњчког народа, али су до сада показали да у таквим процесима Срби добију енормне казне", напоменуо је Вишковић.

То, како је рекао, неће урадити предсједнику Републике Српске јер то не да његов народ.

"Одбранићемо Српску, у то будите сигурни", нагласио је премијер Вишковић.

Он је напоменуо да данас моћници из Америке шаљу депеше да гасе сајтове предсједника Републике и Владе, те додао да су људи у кабинетима већ добили налог и праве сајт који више нема никакве везе са моћном Америком.

"Мисле да ће тако нанијети штету, али неће јер народ Српске не да своју Републику", истакао је Вишковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана