Порука са научног скупа: Запад пресликао наратив из деведесетих

Вељко Зељковић
Порука са научног скупа: Запад пресликао наратив из деведесетих

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - На простору БиХ и Балкана не постоји никакав “руски малигни утицај” и улога Русије везана је искључиво за подршку у науци, култури, учењу руског језика и размјени студената.

Општа је ово констатација и порука учесника научног скупа одржаног у Источном Сарајеву, а посвећеном Русији, Украјини и балканским паралелама. 

Према ријечима директора Института историјских наука Универзитета у Источном Сарајеву Драга Мастиловића, та теза о наводном руском малигном утицају одавно се пласира, пошто Република Српска и Србија не желе ни на који начин да угрозе традиционално добре односе са Руском Федерацијом. 

Како је појаснио, у неколико наврата се бавио тим феноменом, покушавајући да види и схвати шта је то “малигни руски утицај” конкретно на простору БиХ и није успио да закључи да постоји ишта друго, осим већ поменутог. 

Очигледно је, како је истакао, да је ова прича слична наративу из деведесетих година прошлог вијека када је у питању однос европске заједнице или дијела међународне заједнице према српском народу, што је посебно постало актуелно у свјетлу украјинске кризе. 

Појаснио је да је управо циљ овог округлог стола, али и будућих научних подухвата да се утврди која рука стоји за тога, јер је превише очигледних ствари и паралела између онога што се дешавало на постјугословенском и постсовјетском простору.

Историчар Милош Ковић каже да је природно да човјек тражи различите перспективе и погледе на догађаје, јер онај ко пристане да његову свијест формирају само западни медији, неће разумјети шта се у свијету све догађа. 

- Природна је жеља човекова да ствари сагледа из друге перспективе. За нас је руски језик вентил, а кроз руску културу у стању смо да на ствари гледамо на један мало другачији начин. У том смислу, утицај руске културе на нас је у овом тренутку благотворан, а то се може рећи и на политичку позицију Русије, државе која је велика светска суперсила и важан ослонац српске спољне политике. То се никако не може назвати некаквим малигним утицајем, као што то неки покушавају назвати - поручио је Ковић.

Говорећи о овој теми, амбасадор Русије у БиХ Игор Калабухов рекао је да се ради о старом наративу Запада, још од времена Совјетског Савеза када су сви покушаји дестабилизације свијета, наметања правила, кршења међународног права објашњавани наводном совјетском пријетњом. 

- Сада то објашњавају “руским малигним утицајем и говоре да ћемо након завршетка специјалне војне операције гурнути то на Балтик и Балкан. То је лудост и прикривање њихове неоколонијалне праксе, само да остваре циљеве - поручио је Калабухов.

Додао је и да западне силе имају двоструке аршине и да се свуда по свијету мијешају у унутрашњу политику земаља, што је видљиво у Украјини, али и на Балкану.

Организатор међународног научно-експертског округлог стола “Русија, Украјина и балканске паралеле” био је Институт историјских наука Универзитета у Источном Сарајеву, Центар друштвене информационе сарадње “Европа” из Руске Федерације и Представништво Руског историјског друштва у Републици Српској. Осим Мастиловића и Ковића, учешће су узели и Дарко Ђого, Олег Солдат и Никола Ожеговић, као и истакнути научници из Руске Федерације Кирил Шевченко, Владимир Поздоровкин и Едвард Попов.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана