Порука предсједника Српске након отварања преговора са ЕУ

СРНА
Порука предсједника Српске након отварања преговора са ЕУ

БАЊАЛУКА - Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је европски пут у реду ако рјешава питања базичних односа у БиХ, али да то очигледно није случај.

"Ако ту и даље сједе лажни високи представник и судије странци, а подржава их ЕУ, онда су у питању неке друге намјере. То се не може звати европским путем. Тако да ту нема неког оптимизма", рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Предсједник Српске је, поводом одлуке Европске комисије да препоручи Европском савјету да почне преговоре за чланство са БиХ, истакао да је очигледно да нема датума.

"Неће бити ни скрининга нити ичега осим те препоруке да почну преговори. Колико разумијем Европска комисија неће правити ни план за отварање преговора што говори о томе да је то само нека прелазна фаза у којој ће се опет поново тражити нове ствари", рекао је Додик.

Он је истакао да се Српска на европском путу принципијелно залаже за то да се ријеши питање ОХР-а, лажног високог представника и страних судија у Уставном суду БиХ.

"То се мора ријешити, иначе се неће ићи даље у преговоре. Давно је речено да је неспојив европски пут БиХ с тим да странци буду унутра. Ту мислим на лажног високог представника и странце у суду. Дакле, све је то игра", рекао је Додик и захвалио пријатељима у Европи и региону који су ту да помогну и који су помагали на европском путу.

Он је рекао да се чак и ако буде датум не би десило ништа посебно, иако се од тог прави нека славодобитна прича.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана