Породице погинулих и несталих: Тражење Срба у застоју, прекидамо сарадњу са српским представницима у Институту

Срна
Породице погинулих и несталих: Тражење Срба у застоју, прекидамо сарадњу са српским представницима у Институту

БАЊАЛУКА - Представници Републичке организације породица погинулих, заробљених бораца и несталих траже хитан састанак са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком због потпуног застоја у тражењу несталих Срба, понижавања породица и манипулисања српским жртвама од Института за нестала лица БиХ, рекла је Срни предсједник ове организације Исидора Граорац.

Граорчева је рекла да ова организација захтијева да се хитно распише конкурс са избор нових чланова Управног одбора Института за нестала лица БиХ.

Она је поновила да породице погинулих и несталих лица из Републике Српске „прекидају сарадњу са нелегално именованим српским представницима у Управном одбору Института за нестала лица БиХ, као и са српским чланом Колегијума директора Николом Перишићем“.

Граорчева наводи да породице погинулих и несталих настављају сарадњу само са Савјетодавним одбором Института за нестала лица БиХ који је именован на приједлог породица из Републике Српске.

Коментаришући изјаву Перишића да су од почетка рада Инстутута 2008. године до данас идентификована 422 лица српске националности, а не 45 како су то навели породице погинулих из Републике Српске, Граорчева је рекла да су и раније слушали о 422 идентификована Србина, али да њихова имена нису, нити ће их икада добити и да прича о томе да се то све може провјерити у бази није истинита.

-Тражимо да нам лично Никола Перишић достави те податке, јер он тамо не представља себе, већ породице из Републике Српске које траже своје најмилије - истиче Граорчева.

Према њеним ријечима, на захтјев породица од 23. маја да им достави податке, Перишић је одговорио да, према Закону о заштити личних података БиХ, не може да им достави имена.

Граорчева пита да ли они од породица погинулих и несталих из Републике Српске нешто крију, наводећи да су недуго након тога на сајту Института за нестала лица БиХ објављена имена и презимена Бошњака који су требали да буду сахрањени у Поточарима 11. јула.

-На наше инсистирање Перишић је навео у допису да не може дати тражене податке. О чему даље ми да разговарамо - упитала је Граорчева, додајући да би „Перишић из моралних разлога требало да се повуче са те позиције, јер ништа урађено није на тражењу несталих Срба“.

Члан Колегијума директора Института за нестала лица БиХ Никола Перишић изјавио је данас да се сва документација у вези са несталим лицима српске националности може добити на увид.

Перишић је рекао да су од почетка рада овог института 2008. године до данас идентификовани посмртни остаци 422 лица српске националности и да не могу бити задовољни таквим резултатима.

Предсједник Одбора породица заробљених бораца и несталих цивила Републике Српске Јована Зекић оцијенила је да, будући да већ 30 година тражи посмртне остатке оца, има право да, у име породица које представља, затражи оставку Николе Перишића, који, како је истакла, до данас ништа није урадио да се повећа број идентификованих српских жртава.

Она је за Срну истакла да из свог личног примјера најбоље разумије и саосјећа са породицама које траже своје најмилије.

Коментаришући Перишићеву изјаву да се сва документација у вези са несталим лицима српске националности може добити на увид, Зекићева је рекла Срни да су на захтјев Одбора да им Институт за нестала лица БиХ достави имена и презимена свих индентификованих посмртних остатака српских жртава добили одговор да је то "повјерљива документација".

-Ако узмемо у обзир да ми представљамо све породице српских жртва од кога и због чега се онда крију информације и какве се игре играју? Немамо жељу, а ни вољу да се било какви разговори или састанци воде са лажним представницима Института јер већ одавно знамо ко за кога и са ким ради - истакла је Зекићева.

Она је поручила да Одбор има јасне ставове и да неће одустати од њих и раније изреченог захтјева да траже хитну оставку Перишића.

-Он ради у Институту без конкурсне процедуре и само дезавуише јавност и скрива истину. Добили смо информације да је на недавно одржаном састанку који је организовао Институт наведен, у најмању руку, фрапантан број од више од 1.600 погрешно идентификованих српских жртава - навела је Зекићева.

Према њеним ријечима, познато је да је, од оснивања Института до данас, идентификовано најмање српских жртава, а вријеме је један од кључних фактора, па је очигледно да Перишићу и осталим члановима Колегијума то одговара јер имају веома добре плате и надокнаде.

-Стога можемо само да се питамо, а одговор сви одавно знамо, зашто би њима било у интересу да се баве проналаском наших жртава, њихов интерес је да овај процес тапка у мјесту, а они да живе од тога - закључила је Зекићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана