Породице несталих Срба не желе у Сарајево

ГС
Породице несталих Срба не желе у Сарајево

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Чланови Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Источно Сарајево неће 30. августа присуствовати заједничком обиљежавању Међународног дана несталих у Сарајеву, на позив Института за нестала лица БиХ, јер 32 године безуспјешно траже своје нестале, поручила је Милка Кокот, предсједник скупштине те организације.

Република Српска још трага за 1.646 лица са списка несталих у Одбрамбено-отаџбинском рату, а процес тражења несталих Срба је у застоју већ 15 година.

- Нећемо ићи на ово обиљежавање, јер нам је доста приче док нема ни трага од предаје посмртних остатака наших најмилијих. Нећемо ићи на обиљежавање у Сарајево како би неко купио поене на нашим мртвима који ни након 32 године нису пронађени и идентификовани, рекла је Кокотова.

Она је у име породица које траже своје најмилије затражила да им се предају посмртни остаци и да их достојанствено сахране. Додаје да се на подручју Сарајева још траже посмртни остаци 172 лица српске националности, а у спомен-костурници у Миљевићима у Источном Новом Сарајеву налази се 225 сандука са посмртним остацима који чекају на идентификацију.

Кокотова је навела да их је прошле године Институт за нестала лица БиХ обавијестио да је идентификовано само једно тијело, које је предато породици.

Према њеним ријечима, породице несталих ће присуствовати обиљежавању Међународног дана несталих на Озрену.

Милка Кокот је замолила институције РС да им помогну у тражењу и идентификацији посмртних остатака Срба убијених у Сарајеву.

Она је подсјетила да још тражи брата и оца који су 1992. убијени у Сарајеву на кућном прагу. Има информацију да су им тијела са прострелним ранама 3. маја 1992. довезена у Хитну помоћ у Сарајеву и да им се тада губи сваки траг, преноси РТ Балкан

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана