Пореска управа поднијела 37 извјештаја, буџет Српске оштећен за 4,5 милиона КМ

Срна
Foto: Илустрација

БАЊАЛУКА- Пореска управа Републике Српске је у прошлој години надлежним тужилаштвима доставила 37 извјештаја против пореских обвезника због сумње да су чињењем кривичних дјела оштетили буџет Српске за 4,5 милиона КМ.

Од тога, 34 извјештаја поднесена су због сумње да је извршена утаја пореза и доприноса у укупном износу 4.078.692 КМ, саопштено је из Управе.

Директор Пореске управе Горан Маричић рекао је да је број прекршајних налога које су издали инспектори истражитељи повећан за 69 одсто, рад по наредбама суда за 300 одсто, узимање изјава по Закону о кривичном поступку за 40 одсто, узимање изјава од пореских обвезника по Закону о пореском поступку већи је за 24 одсто, а информативне контроле повећане су за 26 одсто у односу на 2021. годину.

Одјељење за истраге и обавјештајне послове је у претходној години вршило провјере информација добијених од грађана, органа за спровођење закона и других пореских администрација у БиХ, те у оквиру међународне сарадње са Аустријом, Србијом, Италијом, Словенијом и Њемачком.

На основу провјера, у посебним контролама утврђене су неправилности, приликом којих је издато 16 прекршајних налога у укупном износу 70.500 КМ, док су спровођењем редовних теренских контрола утврђене нове пореске обавезе код пореских обвезника у укупном износу 3.642.784 КМ, те су за утврђене неправилности у овим контролама издати и прекршајни налози у укупном износу 78.223 КМ.

Маричић наводи да се поређењем ових података са годином раније може закључити да је рад истражилаца Пореске управе Републике Српске из Одјељења за истраге и обавјештајне послове у 2022. био интензивнији, те је евидентно веће ангажовање и бољи резултати у раду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана