Поражавајући број идентификованих Срба, Перишић да поднесе оставку у Институту БиХ

Срна
Поражавајући број идентификованих Срба, Перишић да поднесе оставку у Институту БиХ

СРЕБРЕНИЦА- Одбор породица заробљених бораца и несталих цивила Републике Српске закључио је да члан Колегијума директора Института за нестала лица БиХ Никола Перишић из реда српског народа одмах треба да поднесе оставку с обзиром на то да је број идентификованих лица из Републике Српске више него поражавајући.

Чланови Одбора изразили су велико незадовољство процесом тражења несталих Срба и затражили враћање тог процеса на ентитетски ниво, ради идентификовања бар посмртних остатака који су више од двије деценије у спомен-костурницама, те закључили да Перишић више нема моралну, нити било коју другу основу да обавља ту дужност.


Чланови Одбора исказали су револт због односа Института за нестала лица БиХ према особама са списка несталих из Републике Српске, посебно након недавне званичне кореспонденције са представницима Института који су тада одбили да дају тражене податке о идентификованим са списка несталих из Српске.

Предсједник Одбора породица заробљених бораца и несталих цивила Републике Српске Јована Зекић изразила је незадовољство што више од 25 година није позната судбина њеног оца који је нестао 1992. године, те нагласила да питање несталих мора бити стављено у фокус интересовања јавности, поготово оних који могу да помогну у рјешавању судбине 1.646 несталих.

Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Исидора Граорац рекла је Срни, након састанка у Сребреници са представницима овог одбора, да хитно мора бити расписан конкурс за избор чланова Управног одбора Института за нестала лица БиХ јер више нема смисла да исту позицију обављају људи који су ту "привремено" више од шест година.

Граорчева је рекла да Институт за нестала лица БиХ није доставио тражене податке, правдајући се да је према Закону о заштити личних података забрањено објављивање имена и презимена страдалих.

"Да ли то они крију податке о идентификованим од породица несталих? Како онда могу јавно, на званичној страници објавити именом и презименом 30 лица која ће бити сахрањена у Поточарима 11. јула? За то не вежу Закон о заштити личних податка, а проблем је када податке треба да дају породицама из Републике Српске које траже најмилије", указала је Граорчева.

Она је рекла да је Одбор породица несталих из Републике Српске тражио обустављање сарадње са српским представницима у Колегијуму директора и Управном одбору Института, осим са Савјетодавним одбором, као тијелом у чијем раду учествују представници породица несталих.

"Од сада сва наша комуникација, односно питања ће се одвијати преко српског клуба делегата у Парламентарној скупштини БиХ", поручила је Граорчева.

Она је рекла да породице погинулих траже хитно састанак са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком како би га упознале о проблематици у овом процесу и предложили рјешења.

Делегација Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила је састанак о проблематици породица погинулих одржала и са начелником општине Сребреница Младеном Грујичићем на којем је наглашено да се заједнички морају бранити интереси Републике Српске за коју су дати животи.

Грујичић је обећао да ће статус породица, као и Организације која ради у овој општини бити побољшани, те навео да у Сребреници није задовољавајућа ситуација када је ријеч о процесу тражења српских жртава.

"Сви заједно треба да радимо на култури сјећања и не дозволимо да наше жртве буду маргинализоване", нагласио је Грујичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана