Попусти спас док цијене дивљају

Анита Јанковић Речевић
Попусти спас док цијене дивљају

БАЊАЛУКА - Персонализоване картице за најрањивије категорије друштва, на основу којих би грађани могли остварити попусте на разну робу и услуге, олакшале би живот и подигле стандард ове популације која сматра да би Српска што прије требало да се угледа на сусједну Србију, у којој примјена тих бенефита креће на јесен.

Наиме, Србија је с циљем повећања стандарда пензионера и других рањивих категорија становништва одлучила да изради картице на основу којих ће њихови власници моћи да остваре попусте у супермаркетима, туристичким агенцијама, сервисима, занатским радњама, установама културе и слично. Пријаве за израду картица, на које ће право имати корисници пензија, новчаних накнада за помоћ и његу другог лица, као и корисници привремених накнада на основу друге и треће категорије инвалидности, у тој земљи почеле су јуче, а истовремено је кренула и евиденција привредних субјеката који су спремни да пензионерима дају попусте. И једни и други пријављују се тамошњим филијалама фонда ПИО, а остваривање наведених бенефиција биће могуће од 1. октобра.

Грађани Српске поздрављају ову идеју Србије и наводе да би овако нешто требало да постоји и у Српској.

Предсједник Удружења пензионера РС Ратко Трифуновић каже за “Глас” да би увођење ових картица било више него одлично.

- На првом састанку са новоизабраним ресорним министром Данијелом Егићем предложићемо да се Српска о том питању угледа на нашу матицу Србију, да се и код нас покуша урадити иста ствар - прича он.

Трифуновић истиче да популација пензионера у многим срединама Српске и сада остварује одређене бенефиције при куповини робе и лијекова.

- Поједини супермаркети и апотеке одређеним данима у седмици или мјесецу пензионерима дају попуст од десет одсто на куповину, што је сјајно, али би било далеко боље ако би то било правило и када би попусте могли остварити свуда. Надам се да ћемо наићи на разумијевање наше Владе и то сјајно рјешење Србије преписати и спровести у праксу код нас јер би то у великој мјери утицало на бољи стандард пензионера - сматра Трифуновић.

Апел Влади Српске да размисли о увођењу картица за најрањивију категорију грађана упутили су и из Савеза удружења за помоћ ментално недовољно развијеним лицима РС “МеНеРаЛи”.

- То би био значајан помак у правима која наши корисници остварују јер би картице олакшале живот колико-толико нашим породицама и омогућиле им да себи приуште неку услугу или производ који иначе не могу - рекла је предсједница овог савеза Татјана Спасојевић.

Предсједница добојског Удружења грађана, које се бори за заштиту права потрошача, “ТоПеер” Снежана Шешлија каже да је због глобалне инфлације и бројних таласа поскупљења храна постала луксуз за дио становника Српске.

- Долазимо у ситуацију да људи више не преживљавају, већ су у фази да буквално не знају како ће дочекати сутра. Влада ће морати учинити нешто да се ситуација стабилизује, а те картице би биле добро рјешење. Већ дуже од двије године се боримо да у Закон о заштити потрошача уђе и категорија “заштићени потрошач”, то је нешто слично и надам се да ће нешто од тога угледати свјетло дана - рекла је Шешлија.

Требиње пионир

Град Требиње у октобру 2020. године први је у Српској отворио продавницу за пензионере који при куповини остварују одређени попуст, а проценат зависи од примања најстаријих грађана.

- Од отварања до данас пензионерима смо издали више од 2.000 картица, а просјечан попуст који они остварују при куповини је око 40 одсто. На нашим рафовима има око 70 прехрамбених производа и пензионерска популација код нас редовно пазари. У ово вријеме глобалне инфлације и поскупљења свих врста робе отварање продавнице је било пун погодак - рекао је директор требињског Аграрног фонда, у склопу којег послује продавница, Веселин Дутина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана