Поповић: Венецијанска комисија не доноси обавезујуће одлуке

Срна
Поповић: Венецијанска комисија не доноси обавезујуће одлуке

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Бивши судија Уставног суда БиХ Витомир Поповић изјавио је Срни да Венецијанска комисија није орган који доноси обавезујуће одлуке, већ само даје препоруке које су често политичког карактера.

Поповић је, коментаришући Мишљење Венецијанске комисије о неким питањима у вези са функционисањем Уставног суда БиХ, рекао да се тиме жели подржати оно на чему Бошњаци дуго инсистирају, а то је да овај суд доноси одлуке простом већином у односу на број присутних судија које гласају.

-То у БиХ није могуће, јер се до сада овдје често показало да је Уставни суд орган који хоће у потпуности да реконструише унутрашњу уставну структуру и да промијени политички поредак у БиХ, а то Република Српска не смије дозволити - нагласио је Поповић.

Према његовим ријечима, овом мишљењу Венецијанске комисије не треба давати значај, због тога што никога не обавезује.

-Поготово имајући у виду чињеницу да структуре те Венецијанске комисије не треба да се мијешају у оно што је Уставни суд БиХ - истакао је он.

Говорећи о дијелу Мишљења које се односи на могућност продужавања мандата судијама које напуне 70 година па до избора њихових замјеника, Поповић је навео да нема смисла да неко ради са 80 или 90 година, због генерација које полажу право да буду биране у Уставни суд.

-(Оне треба) да буду заступљење, а не да се омогући некима да по 100 година раде. Постоје одређене почасне функције, одређена звања, али да неко буде активан судија Уставног суда са 80 година ту је биологија, уз све поштовање, рекла своје - истакао је Поповић.

Венецијанска комисија, савјетодавно тијело Савјета Европе за питања из области уставног права, усвојила је Мишљење о неким питањима у вези са функционисањем Уставног суда БиХ, те предложила неколико корака које може предузети сам Уставни суд, а међу којима су најбитнији продужење мандата судија након што напуне 70 година и промјене у начину гласања на пленарној сједници и у Великом вијећу Суда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана