Поповић: У току манипулације да би се промијенио изборни резултат

Срна
Поповић: У току манипулације да би се промијенио изборни резултат

БАЊАЛУКА - Професор Правног факултета Универзитета у Бањалуци Витомир Поповић сматра да су у току манипулације опозиције у Републици Српској, Централне изборне комисије БиХ и појединих представника међународне заједнице како би се промијенио изборни резултат, што је јако опасно и штетно по интересе и будућност Српске.

Поповић је нагласио да постоји више сценарија који могу изазвати дубоку кризу с циљем дестабилизације Републике Српске.

Он је за АТВ рекао да се испоставило тачним оно што је говорио у мају ове године о томе да ће на Централну изборну комисију /ЦИК/ БиХ, чији су чланови партијски и нису изабрани примјерено, бити вршени притисци представника такозване међународне заједнице.

Поповић је нагласио да је очигледно да се у БиХ не поштује међународно право и да је и Кристијан Шмит ту и доведен да проведе оно што представља дио интереса Њемачке.

Говорећи о протестима опозиције у Републици Српској, Поповић је рекао да је то био сценарио такозваног високог представника и појединих представника међународне заједнице, указујући на значајан утицај у БиХ њемачке и британске амбасаде.

“Нису били протести таквог обима да би изазвали било какву интервенцију ЦИК-а, али су послужили сврси и основни задатак им је био да се иде у ово контролно пребројавање листића, што није предвиђено Изборним законом”, додао је он.

Поповић сматра да је Народна скупштина Републике Српске требала да одбаци Изборни закон БиХ који је у августу наметнуо Шмит и да не прихвати то што је представљало дио сценарија који ће се видјети за мјесец дана, а на којем се дуго ради, додајући да је њима очигледно трн у оку лидер СНСД-а Милорад Додик и његова странка.

Говорећи о поновном бројању гласова, Поповић је оцијенио да постоје два сценарија - први, ако би се успјело да се кандидату ПДП-а за предсједника Српске Јелени Тривић обезбиједи довољан број гласова, а други је да ЦИК донесе одлуку о поништењу избора.

Он је оцијенио да СНСД, ако дође до поништавања избора, неће прихватити те резултате и да ће их формално-правно оспоравати пред судом за шта има озбиљне разлоге.

“Сценарио странца је - што горе, то боље”, рекао је Поповић и додао у да је све то у функцији стварања све већег неповјерења и сукоба.

Према његовим ријечима, де факто данас практично нема ниједног органа који самостално фукционише, од Уставног суда БиХ, Суда БиХ.

“Ако буде било каквих приговора, видјећете да ће одлуке Суда БиХ бити у функцији онога што је одлучио ЦИК, према томе, ту нема ни права”, додао је Поповић.

Он је додао да је у БиХ све у функцији интереса одређеног броја земаља, прије свега Њемачке и Британије.

То што је тражено поновно бројање гласова за ниво предсједника и потпредсједнике Републике Српске, каже Поповић, има за циљ дестабилизацију Српске, да је уведу у одређене проблеме који би подразумијевали чак и увођење у уставну кризу, што је веома озбиљна и опасна ствар.

“Они који у томе учествују или не разумију шта из свега тога може да се деси или нису нормални”, рекао је Поповић.

Поповић је нагласио да нема повјерење у Центар за бројање гласова ЦИК-а те запитао ко је провјерио те вреће које су дошле у тај центар из различитих дијелова Српске и да током њиховог превожења нису убачене друге вреће које треба да промијене изборне резултате.

Он је запитао и зашто бројање гласова за предсједника Српске није извршено у Бањалуци, него се то ради у “Скендерији” у Сарајеву гдје је био логор за Србе те се на одређени начин додатно понижавају институције Републике.

“Према томе, могуће су манипулације и оне се сигурно дешавају само да се промијени изборни резултат”, додао је он.

Поповић сматра да ово што се дешава може да буде јако опасно и штетно по интересе и будућност Републике Српске.

Он је указао на изјаву предсједника Европске комисије Урсуле ван дер Лајен да СНСД “треба искључити из политичког живота јер се бави сецесионизмом”, те нагласио да је јасно да ће они на све могуће начине настојати да уклоне СНСД са политичке сцене и доведу за њих подобне који ће слијепо извршавати налоге појединих амбасада не водећи рачуна о интересима народа.

“То је највећа опасност”, рекао је Поповић и додао да је српски народ веома жилав и неће дозволити Шмиту, ни другим представницима међународне заједнице да се играју са Србима као са пинг-понг лоптицом.

Поповић истиче да то што раде Шмит и амбасадори појединих земаља у БиХ иде сада полако али сигурно у рушење Дејтонског споразума.

Говорећи о наметнутом Изборном закону БиХ, Поповић је рекао да је то изгледа као да се током фудбалске утакмице промијене правила да би се омогућило некоме ко баш није сигуран побједник да дође до одређеног резултата.

“Код нас имате сталне интервенције које обесмишљавају правни поредак, правну норму и уводе све више нереда у друштво као цјелину”, додао је Поповић.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана