Поповић: Јединствено у одбацивању Шмитове одлуке

Срна
Поповић: Јединствено у одбацивању Шмитове одлуке

БАЊАЛУКА- Републику Српску неће ништа погодити измјене и допуне Изборног закона БиХ, али их мора одбацити јер Кристијан Шмит нема никакав легитимитет, ни легалитет, да би се његове одлуке прихватале и спроводиле, изјавио је Срни правник Витомир Поповић.

Поповић је оцијенио да је циљ дијела међународне заједнице да изазове анархију на територији БиХ и да им требају одређена жаришта, јер се налазе у незгодној позицији када је ријеч о Русији.

"Русија им је узела мјеру и подигла инфлацију... Боље им је да воде рачуна да им кригла пива на Октобарфесту не буде коштала десет рубаља", рекао је Поповић.

Он је поновио да Нијемци немају шта да раде у БиХ, да су направили огромне злочине свуда у свијету, те да је познато шта је човјечанству донијела политика из тридесетих и четрдесетих година прошлог вијека.

"И власт и опозиција, и у Републици Српској и Федерацији БиХ, треба да буде једногласна и каже да ово не може, макар понудио и боља рјешења. Свјестан сам да имамо много рупа у том закону, да би се избори требали пратити електронски, да се зна у сваком моменту како је ко гласао, али то треба да буде ствар оних који овдје живе", констатовао је Поповић.

Он је додао да је политичка сцена Републике Српске подијељена и да се поједини представници опозиције, упркос ставу Народне скупштине Републике Српске, састају са Шмитом, траже његову помоћ и покушавају на све начине да га признају за легалног и легитимног, што је супротно српским националним интересима.

"Његове одлуке једноставно би требали да игноришу и у ФБиХ и то што он има одређен резервисан став према Републици Српској још ће се горе одразити на ФБиХ између Хрвата и Бошњака", оцијенио је Поповић.

Он истиче да није добро да се у земљама које претендују да уђу у ЕУ намећу одлуке, али да је јасно да БиХ није ни близу ЕУ.

Кристијан Шмит, кога Република Српска не признаје за високог представника у БиХ, наметнуо је јуче одлуку о измјенама и допунама Изборног закона БиХ које се односе на, како је рекао, пакет транспарентности избора, док је за политички дио оставио још времена домаћим политичарима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана