Поповић: Јасно да Узуновић није особа у коју се може имати повјерење

ГС
Поповић: Јасно да Узуновић није особа у коју се може имати повјерење

БАЊАЛУКА  - Професор Правног факултета у Бањалуци Витомир Поповић рекао је за АТВ да је све што се дешава у вези са суђењем предсједнику Републике Српске Милораду Додику једна невјешто припремљена фарса.

У том контексту, каже он, треба посматрати и промјену судије у том предмету. Умјесто Мирсада Стрике нови судија у овом процесу, како смо сви јуче сазнали, јесте Сена Узуновић.  Поповић каже да је уобичајено, када се мијења судија, да одбрана о томе буде обавијештена, као и друга страна.

-Прије свега, мора се знати судија који суди. Ми и данас, као што смо у историји имали, имамо велики број судија сумњиве прошлости. Нажалост, и овдје се показало да је то тако. Ради се о особи која је била политички ангажована, она (Узуновић) је била судија ратног, како то она каже, или војног суда у вријеме најжешћих сукоба у Мостару. Имајте у виду да она потиче из Коњица а да је велики број Срба тамо настрадао у току рата, укључујући и малу дјецу - навео је истакнути професор.

Како каже Поповић, Узуновић је могла бити помоћник министра у Влади ФБиХ само ако је била у врху странке СДА. Онда је јасно да она није особа у коју се може имати повјерење, истиче професор.

-То је управо показало јучерашње суђење када је затражено њено изузеће а она прелази преко тих ствари као да се ради о нечему што уопште није од значаја, а то је итекако битно. Према томе, јуче је почињен читав низ повреда Закона о кривичном поступку, не улазећи у неке друге повреде које већ постоје у самом предмету - рекао је Поповић.

Говорећи о претходном судији Мирсаду Стрики који је путем ЦМС система изабран да суди у овом процесу, Поповић је рекао да је просто невјероватно да и други пут предмет добије Бошњак, и то углавном ратни кадрови  који су судили биједи и сиротињи која је хапшена у вријеме рата и ратних збивања.

-Рачунало се да ће он ићи пензију и није битно, каква год пресуда да се донесе, мало ће се дићи прашина и неће се ништа практично десити изузев што ће они на тај начин остварити циљ. Међутим, Стрика је ипак имао савјести, на њега су вршени притисци, прије свега из неких амбасада, и он као правник није томе поклекнуо, замијењен је - рекао је Поповић за АТВ.

Tо говори, сматра Поповић, да замјеник Суда БиХ води исту политику а то је политика СДА по којој једино они могу да раде шта хоће у Суду БиХ, а Срби и Хрвати треба једино да га финансирају и да од тог суда не траже ништа. Подсјетио да се пред овим судом суди и појединим Бошњацима и у тим процесима ништа не дешава а пожурили су са процесом против Додика, који није починио никакво кривично дјело, што прије дођу до пресуде и изрицања мјере безбједности која би му забранила бављење политиком.

Што се тиче раздвајања оптужница против Додика и в.д. директора Службеног гласника Милоша Лукића, Поповић истиче да Тужилаштво треба да припреми двије нове оптужнице, те да је претходни судија требао да донесе рјешење о раздвајању тог поступка.

-То нажалост није урађено. Видјели сте докле је траљаво то ишло да су они читали оптужницу против Лукића, де факто му судили у одсуству. Онда то значи да оно рјешење које је ишло у правцу раздвајања практично није раздвојило тај поступак. То се никада тако не ради, то није у складу са законом нити са одредбама Европске конвенције која овдје има приоритет у примјени у односу на домаће законе - навео је Поповић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана