Поповић: Имовина Српске неупитна, Бећировић и Комшић пуцају у празно

Срна
Поповић: Имовина Српске неупитна, Бећировић и Комшић пуцају у празно

БАЊАЛУКА- Предсједник Удружења правника Републике Српске академик Витомир Поповић рекао је да је имовина Српске неупитна, а да је приједлог закона о имовини чланова Предсједништва БиХ Дениса Бећировића и Жељка Комшића пуцањ у празно.

"Имовина Републике Српске је неупитна. Она је као таква утврђена Дејтонским мировним споразумом, споразумом о разграничењу и односним питањима. То је јасно наведено у женевским и њујоршким принципима, оним процентима подјеле те имовине од 49 напрема 51", рекао је Поповић новинарима у Бањалуци током "Октобарских правничких дана".

Он је навео да све што није засновано на праву не може производити правне посљедице и додао да се никада неће дозволити да Република Српска нестане зато што то неко жели.

"Ако нешто није у складу са Уставном, са Дејтоном, то не може да ствара никакве негативне посљедице за Републику Српску", рекао је Поповић.

Говорећи о 20. савјетовању "Октобарски правнички дани", Поповић је рекао да овом скупу присуствује велики број искусних правних стручњака.

"Наставићемо да и у наредним годинама чинимо све да као правна професија дамо додатни допринос даљем јачању изградње наше Републике", нагласио је Поповић.

Професор Правног факултета у Београду Небојша Шаркић рекао је да нема права у процесу који БиХ правосуђе води против предсједника Републике Српске Милорада Додика.

"Ако неко ко сам по себи нема легитимитет у статусу, то је као када бих се ја представљао као редовни професор, а рецимо немам докторат, то сви знају, није то никаква непознаница, само је проблем што у читавом свијету, па нажалост и сад код нас у региону, они који су економски, војно јачи, они су и политички јачи, и покушавају да намећу своје одлуке", рекао је Шакић.

Он је навео да је начин борбе против тога изношење правне аргументације управо на скуповима као што су "Октобарски правнички дани".

У Бањалуци се одржава дводневно 20. савјетовање "Октобарски правнички дани" са међународним учешћем о теми "Изградња и функционисање правног система".

Генерални покровитељ савјетовања "Октобарски правнички дани" је Влада Републике Српске, а организатор Удружење правника Републике Српске и Правни факултет Универзитета у Бањалуци.

Суорганизатори су Правни факултет Универзитета у Источном Сарајеву, Адвокатска комора Републике Српске, Нотарска комора Српске, те републички Центар за едукацију судија и тужилаца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана