Поповић: Додик није урадио ништа мимо закона и устава, оптужница без упоришта у праву

Срна
Поповић: Додик није урадио ништа мимо закона и устава, оптужница без упоришта у праву

БАЊАЛУКА - Оптужница коју је Тужилаштво БиХ подигло против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вржиоца дужности директора Службеног гласника Српске Милоша Лукића бесмислена је, нема никаквог упоришта у праву и само води даљим подјелама које ће се дефинитивно завршити распадом БиХ, рекао је професор на Правном факултету Универзитета у Бањалуци Витомир Поповић.

Он је нагласио да је предсједник Републике Српске по Уставу обавезан да потпише указ о проглашењу неког закона, а директор Службеног гласника Републике Српске да то што му се достави на штампање и штампа, укључујући и законе.

"Тужилаштво не може за такве ствари покренути поступак јер Додик није урадио ништа мимо закона и Устава. Према томе, он се залаже и за дејтонски Устав БиХ и Устав Српске као предсједник јер је то њен највиши правни акт. Да ли ће Народна скупштина Републике Српске донијети или неће неки закон, то не зависи од тужиоца у Сарајеву или било кога другог у ФБиХ, већ искључиво од парламента Српске који је законодавни орган", навео је он.

Према његовим ријечима, ако неко мисли да ће на такав начин направити БиХ, грдно се вара и само је гура у даљу пропаст.

Према томе, рекао је Поповић, то је пуцањ у празно и води даљим подјелама У бившој југословенској републици БиХ и то ће се дефинитивно завршити њеним распадом.

"БиХ овако не може да функционише и та прича шачице људи из Сарајева која мисли да је то и даље она бивша југословенска република и у којој ће они имати главну ријеч је апсолутно погрешна и не може да да никакав резултат", рекао је он.

Поповић упозорава да је ово и озбиљан шамар Тужилаштву као органу који се бави гоњењем кривичних дјела, јер не постоји ништа због чега би били оптужени Додик и Лукић.

"Јасно је да је то покренуто од неких странаца, укључујући и такозваног високог представника који овдје нема шта да ради и тражи", истакао је Поповић.

Тужилаштво БиХ подигло је јутрос и послало Суду БиХ на потврђивање оптужницу против предсједника Републике Српске Милорада Додика и в.д. директора Службеног гласника Републике Српске Милоша Лукића.

Из Тужилаштва БиХ су навели да Додика и Лућића терете за кривично дјело из члана 203а став 1 Кривичног закона БиХ.

Лукић је прошлог мјесеца потписао одлуке о објављивању Указа предсједника Републике Српске Милорада Додика о проглашењу закона да се одлуке Високог представника не објављују у Службеном гласнику и да се одлуке Уставног суда не примјењују на територији Српске.

Након што је Лукић објавио указе предсједника Републике Српске Милорада Додика инспектори Агенције за истраге и заштиту (СИПА) су у просторијама Службеног гласника Републике Српске у Бањалуци прикупљали одређене информације.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је 27. јуна Закон о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ који предвиђа да се одлуке тог суда неће примјењивати и извршавати на територији Српске док Парламентарна скупштина БиХ не донесе закон о овом суду.

Кристијан Шмит је рекао 1. јула да је "одлучио да неће ступити на снагу закон којим се укида обавеза укидања одлука високог представника у Службеном гласнику Републике Српске и Закон о неспровођењу одлука Уставног суда БиХ на територији Српске".

Тужилаштво БиХ је потом формирало предмет у вези са усвајањем закона, а којим је обухваћено и потписивање одлуке и објављивање у Службеном гласнику Републике Српске указа предсједника Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана