Поплављено 40 кућа у теслићком насељу, измјештена породица с бебом (ФОТО, ВИДЕО)

Срна
Поплава у Теслићу
Foto: Фејсбук | Поплава у Теслићу

ТЕСЛИЋ - У теслићком насељу Влајићи поплављено је око 40 домаћинстава, гдје је ниво воде у објектима један метар, једно домаћинство је потпуно уништено, а породица са малом бебом привремено измјештена, констатовано је јутрос на сједници општинског Штаба за ванредне ситуације.

Начелник општинске Цивилне заштите Дуле Борић рекао је да су бујичне воде причиниле штету и у Јасеновој, Брезни, Гомјеници и Слатини, те да је на јутрошњој сједници Штаба за ванредне ситуације формирана комисија која ће извршити попис и процјену штете.

Начелник општине Теслић Милан Миличевић рекао је послије сједнице Штаба за ванредне ситуације да је најкритичније било у Влајићима у којем је једно домаћинство потпуно уништено, а породица са малом бебом привремено измјештана у стан за такве ситуације.

Он је навео да су захваљујући дежурним службама све саобраћајнице проходне, али да је причињена огромна штета.

Миличевић је навео да је механизација синоћ била активна и да се и данас настављају радови, као да ће, након што буде утврђена штета, обавијестити надлежне институције.

Када су у питању узроци, Миличевић је рекао да је у питању вишедеценијски проблем усљед непоштовања законских одредби и шумског реда током експлатације шума, јер су у водотоцима балвани и грање, па када крене пљусак вода то све покрене и направи се чеп од свих тих дрвних сортимената и отпада.

-Онда у једном тренутку дође до експлозије када вода то пробије и онако бујично у року од десет минута поплави и пољопривредна домаћинства, мостове, куће - навео је Миличевић.

Он је најавио да ће поново одржати састанак са руководством теслићког Шумског газдинства које додјељује послове експолатације шуме извођачима, истакавши да се тачно зна ко су они и на којим локацијама су радили, како би се и санкционисали.

Предсједник Мјесне заједнице Слатина Игор Балукчић рекао је да је усљед планинских бујичних потока оштећен сеоски водовод који снадбјева стотињак мјештана, као и да је вода поткопала неколико мостова али да је све проходно.

Предсједник Мјесне заједнице Влајићи Срђан Долић рекао је да се рјечица Гомјеница, која се улива у Велику Усору, повукла у корито и да више нема угроженог становништва.

-Ватрогасци су синоћ интервенисали и испумпавали воду -  истакао је Долић и додао да су путеви поново проходни.

Комисије за процјену штете су на терену да би утврдиле стање на објектима и путној комуникацији усљед јучерашњег невремена изазвани бујичним водотоцима у овим теслићким насељима.

;

Угљевик и Лопаре

Дио угљевичког насеља Тутњевац усљед обилних падавина био је поплављен и вода је ушла у двије куће, док се у Угљевику излио поток и вода ушла у једну кућу, рекао је начелник те општине Василије Перић.

Према његовим ријечима, на терену су синоћ били припадници Цивилне заштите општине Угљевик и Ватрогасна једница који су црпили воду и помагали на мјестима гдје је било потребно.

Перић је навео да због изливања појединих водотокова има поплављених пољопривредних парцела, а било је и проблема на локалним путевима, на путу Тутњевац-Бобетино Брдо излила је Крива ријека, на путу Коренита-Пиперци рјечица Гњица, као и у Равном Пољу и Трнови.

-Ови путеви од јутрос су проходни, вода се повукла. Путеви ће бити поправљени, биће склоњени наноси и санирана штета, а формираћемо и комисију за процјену штете и реаговати гдје је то потребно - најавио је Перић.

Заустављено је саобраћање преко моста на ријеци Јањи који спаја Угљевик са засеоком Прокос због оштећења на средини моста.

Изливање бујичних потока на подручју Лопара изазвало је штету на два стамбена објекта, на помоћним објектима, путевима и усјевима у насељима Корај, Брусница, Мртвица и Бобетино Брдо, а у прекиду је и водоснабдијевање, рекао је Срни начелник општинског Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Жељко Керовић.

Керовић је навео да су се због обилних падавина јуче поподне и увече излили бујични потоци на истим мјестима гдје су бујице и прије 14 дана направиле штету која је процијењена на пола милиона марака.

У Лопарама је у прекиду водоснабдијевање због оштећења или зачепљења на водоводу у Јабланици и замућене воде, а екипе цивилне заштите и “Водовода” су на терену.

Тузлански кантон

Више десетина стамбених објеката поплављено је на подручју Челића, Живиница и Лукавца, а ријека Спреча код Грачанице поплавила је око 30 хектара пољопривредног земљишта под разним културама, рекао је данас Срни вршилац дужности директора Кантоналне управе цивилне заштите Зоран Јовановић.

Јовановић је навео да је ситуација на терену боља него синоћ и да је језеро Модрац у стабилном стању.

-На подручју Тузланског кантона падавине су престале, ријеке су се стабилизовале у коритима, али је причињена одређена штета од поплава - рекао је Јовановић.

Он је нагласио да су општинске комисије на терену и да раде процјену штете настале од поплава.

-У току дана имаћемо извјештај свих општинских и градских комисија о процјени штете - рекао је Јовановић и додао да екипе цивилне заштите редовно прате стање на терену.

Подручје Тузланског кантона синоћ су захватиле обилне падавине које су изазвале пораст ријека и изливање бујичних потока.

Проблем бујични потоци

Водостаји ријека Саве, Уне и Врбаса испод су редовне одбране од полава, а проблем праве бујични потоци који су проузроковали штету на подручју неколико градова и општина у Републици Српској, изјавио је Срни помоћник директора Републичке управе цивилне заштите Драган Кос.

Кос је истакао да су бујичне поплаве погодиле Зворник, Јању, Бијељину, Лопаре и Прњавор.

-Проблем прави и доњи ток ријеке Дренове код захвата Дренова. Вода се излила и на више локација у Теслићу, а у мјесту Јасенова оштећен је мост на локалном путу. Јутрос су изашле комисије да оцијене употребљивост тог моста - навео је Кос.

Кос је рекао да је Цивилна заштита општини Теслић доставила 10 исушивача, како би, чим се вода повуче из стамбених објеката, започели са исушивањем влаге.

-И данас се по метеоролошким најавама очекују локални пљускови. Када је ријеч о високим водостајима, некада смо функционисали по систему раног упозоравања, али је немогуће предвидјети гдје ће се излити бујични потоци -  закључио је Кос.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана