Поново о захтјеву Kомшића и Џаферовића о наметнутим измјенама Изборног закона

Срна
Поново о захтјеву Kомшића и Џаферовића о наметнутим измјенама Изборног закона

САРАЈЕВО - На пленарној сједници Уставног суда БиХ, заказаној за 23. и 24. март, биће разматран захтјев за оцјену усаглашености са Уставом БиХ амандмана на Устав Федерације БиХ Закона о измјенама и допунама Изборног закона БиХ, које је наметнуо Кристијан Шмит одлукама 2. октобра 2022. године.

Уставни суд је разматрао овај захтјев члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића и Шефика Џаферовића, у вријеме подношења захтјева предсједавајућег Предсједништва БиХ, 20. јануара, али одлука није могла бити донесена јер није било пет потребних гласова због чега је овај предмет пребачен за наредну пленарну сједницу, када ће бити припремљен и нацрт одлуке да се усвајају захтјеви Комшића или Џаферовића.

Уколико и тај нацрт не добије подршку петоро судија, формално-правно неће бити одлуке и предмет ће бити пребачен на неку од наредних пленарних сједница, када Уставни суд БиХ буде у пуном сазиву.

На дневном реду пленарне сједнице је и захтјев Суда БиХ за оцјену усаглашености Закона о платама и другим накнадама у судским и тужилачким институцијама на нивоу БиХ са чланом И/2. Устава БиХ у вези са чланом 14. Европске конвенције за заштиту људских права и основних слобода, чланом 1. Протокола број 12 уз Европску конвенцију и чланом 26. Међународног пакта о грађанским и политичким правима, објављено је на веб-страници суда.

Пред судијама треба да се нађе и захтјев седам делегата Вијећа народа Републике Српске за оцјену уставности члана 21. Закона о измјенама и допунама Закона о предшколском одгоју и образовању, члана 140. Закона о основном одгоју и образовању и члана 17. Закона о измјенама и допунама Закона о средњем образовању и одгоју.

Захтјев Основног суда у Бањалуци за оцјену уставности члана 10. став 1 тачка б) Закона о судским таксама такође је једна од тачака дневног реда.

На пленарној сједници требало би да се разматра и захтјев Апелационог суда Брчко дистрикта за оцјену уставности Закона о поступку оцјене усклађености правних аката Брчко дистрикта са чланом ИИ/3.е) Устава БиХ и чланом 6. став 1. Европске конвенције за заштиту људских права и основних слобода.

Сједница ће бити одржана у Уставном суду БиХ са почетком у 9.30 часова.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана