Помоћ мађарске владе: Пољоприведници преузели машине, опрему и алат ФОТО

Срна
Foto: Дражан Оскар Подеровић

БАЊАЛУКА - Више од 20 пољопривредника из Републике Српске данас су у Бањалуци, у присуству предсједника Српске Милорада Додика и министра спољних послова Мађарске Петера Сијарта, преузели пољопривредне машине из првог контингента у оквиру пројекта подршке који финансира мађарска Влада.

Подјели машина, опреме и алата присуствује, између осталих, српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске Саво Минић, Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Жељко Будимир и министар за европске интеграције и међународну сарадњу Српске Златан Клокић.

Свечаној подјели испред Пољопривредног факултета у бањалучком кампусу присуствују и представинци академске заједнице и привреде Републике Српске.

Подјелу организује Фондација за одрживи развој "Прогресус" из које је претходно речено да се у наредним седмицама очекује испорука још око 100 машина у цијелој Републици Српској и Брчко дистрикту.

 

Из те фондације су навели да су уговоре о финансијској подршци за набавку пољопривредне механизације по основу одлуке о додјели бесповратних средстава за Јавни позив "БТП-22" потписала 653 пољопривредна произвођача за укупни износ субвенција који финансира Влада Мађарске већи од девет милиона евра.

Највећи дио од 1.200 машина које се набављају у оквиру овог програма биће испоручен у јулу, августу и септембру.

Из "Прогресуса" подсјећају да је одлука о додјели бесповратних средстава пољопривредницима донесена 12. априла, када је и објављена на интернет страници Фондације.

 

Јавни позив за додјелу бесповратних средстава пољопривредницима у Републици Српској и Брчко дистрикту за набавку пољопривредне механизације, опреме и алата мађарске производње отворен је 1. септембра, а затворен 4. новембра 2022. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана