Помен жртвама усташког злочина

Срна
Foto: В. Трипић

ДОЊА ГРАДИНА - На гробном пољу "Кошуте" у Спомен-подручју Доња Градина у току је помен српским, јеврејским и ромским жртвама мучки убијеним у усташком логору "Јасеновац".

Помен српским жртвама служи свештенство Српске православне цркве. Након помена српским жртава биће прочитане јеврејска и ромска молитва.

Присутни су предсједник Републике Српске Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, предсједници Скупштина Српске Ненад Стевандић и Црне Горе Андрија Мандић, премијери Српске и Србије Радован Вишковић и Милош Вучевић, министри у владама Српске и Србије, представници Српске у заједничким инститцијама БиХ.

Присутни су и амбасадори Израела за БиХ са сједиштем у Тирани Галит Пелег и Русије Игор Калабухов, предсједник Привременог органа града Београда Александар Шапић, представници дипломатског кора, Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ, градова и општина у Српској, те невладиних организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата и потомци жртава.

Послије молитвеног помена предвиђено је обраћање званичника.

Претходно су званичници Српске и Србије и остале делегације положили вијенце и цвијеће на гробном пољу "Тополе".

Централној манифестацији обиљежавања Дана сјећања у Доњој Градини присуствује и велики број ученика основних и средњих школа у Српској, као и грађана. Догађај прате и бројне медијске екипе из региона.

Обиљежавање Дана сјећања на жртве геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима у НДХ обиљежава се поводом ослобађања усташког логора Јасеновац, једног од највећих и најстрашнијих логора смрти у Европи.

Као датум обиљежавања узет је 22. април - дан када је група од 1.075 преосталих логораша тог дана 1945. кренула у пробој из логора Јасеновац, а само њих 127 се домогло слободе.

Систем логора смрти такозване НДХ обухватао је око 80 логора, а Доња Градина као највеће стратиште у систему концентрационих логора Јасеновац формиран је августа 1941. године.

Према подацима Спомен-подручја Доња Градина, у злогласном логору Јасеновац током Другог свјетског рата страдало је 700.000 жртава усташког злочина, међу којима је живот изгубило 500.000 Срба, 40.000 Рома, 33.000 Јевреја, 127.000 антифашиста. У Јасеновцу је страдало 20.000 дјеце.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана