Помен жртвама усташког злочина: Освештан споменик у Поткозарју

СРНА
Помен жртвама усташког злочина: Освештан споменик у Поткозарју

БАЊАЛУКА - Његово преосвештенство епископ марчански Сава, викар митрополита бањалучког Јефрема, данас је у мјесту Поткозарје код Бањалуке освештао споменик подигнут за 624 српска цивила са тог подручја које су усташе побиле 5. и 12. фебруара 1942. године, међу којима је било и 208 дјеце.

Освештењу је претходила литургија у мјесном храму, а организатор овог чина било је Удружење грађана "Козара" из Бањалуке, чији је предсједник Зоран Милаковић, један од потомака породице која је била међу најстрадалнијима у том покољу, рекао да је изградња споменика почела 2017. године личним средствима покојног народног посланика Недељка Милаковића.

- Након што је Недељко преминуо од посљедица вируса корона током пандемије, преузео сам даљу изградњу, а онда се укључила Градска управа и сада имамо споменик, навео је Милаковић.

Он је рекао Срни да се у оквиру главног споменика налази и спомен-обиљежје посвећено погинулим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата, као и спомен-чесма Недељку Милаковићу.

Усташе су 5. и 12. фебруара 1942. године на подручју насеља Поткозарје /раније Иванска/, Пискавица и Верићи и околним засеоцима звјерски побиле 624 српска цивила, међу којима и 208 дјеце узраста до 15 година, а жртве су сахрањиване у заједничке гробнице, углавном у двориштима кућа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана