Помало охрабрујући извјештај о стању у области трговине људима за 2020. годину: Тужиоци агилнији, дуг пут до озбиљног резултата

Дарко Момић
Помало охрабрујући извјештај о стању у области трговине људима за 2020. годину: Тужиоци агилнији, дуг пут до озбиљног резултата

БАЊАЛУКА - БиХ је и даље земља поријекла, транзита и крајње дестинације за жртве трговине људима које трговци искоришћавају с циљем организоване проституције, радног искоришћавања, посебно у сврху организованог присилног просјачења и вршења кривичних дјела, те ради закључивања уговорених и присилних бракова.

Ово се наводи у извјештају о стању у области трговине људима у БиХ који је припремило Министарство безбједности БиХ, односно државни координатор за борбу против трговине људима.

У извјештају се прецизира да је у БиХ током прошле године евидентирано укупно 70 потенцијалних жртава трговине људима, од којих половину чине малољетна лица, као и седам странаца. То је незнатно више у односу на раније извјештајне периоде, али оно што охрабрује је што су тужилаштва појачала активности на процесуирању починилаца ових кривичних дјела.

На основу података Високог судског и тужилачког савјета БиХ, за кривична дјела повезана са трговином људима тужилаштва су донијела 38 наредби о спровођењу истрага против 43 лица и подигла 25 оптужница против 27 лица, док је до прије неколико година и број оптужница и број оптужених за ово тешко кривично дјело био једноцифрен. Од тога су тужилаштва у ФБиХ донијела девет наредби о спровођењу истраге против исто толико лица, те подигла девет оптужница против девет лица, док су тужилаштва у Републици Српској донијела 24 наредбе о спровођењу истраге против 27 лица, те подигла 13 оптужница против 15 лица, а Тужилаштво Брчко дистрикта четири наредбе о спровођењу истраге против исто толико лица и оптужницу против једног лица.

Судови су прошле године изрекли 30 осуђујућих пресуда против 30 лица и четири ослобађајуће пресуде против четири лица, а донесена су и четири рјешења о изрицању одгојних мјера против малољетника, као и једна мјера обавезног психијатријског лијечења и чувања у здравственој установи.

Делегат СНСД-а у Дому народа БиХ и члан Заједничке парламентарне комисије за људска права Душанка Мајкић каже да ће се о питању трговине људима расправљати на наредној сједници Комисије за људска права, али истиче да се о томе разговарало на сједници Заједничке комисије за одбрану и безбједност.

- На тој сједници је акценат стављен на питање миграната, за које политички представници Бошњака показују посебан сензибилитет и говоре о њима у контексту да су жртве трговине људима. Што се тиче података из извјештаја, охрабрује да су тужилаштва постала агилнија, али ако до сада није било готово никаквих резултата на том питању, онда се свако побољшање резултата чини као успјех - каже Мајкићева.

Када је ријеч о глобалним подацима о жртвама трговине људима, међународне организације располажу различитим подацима и о броју људи који то постају и о заради која се остварује од те криминалне активности, а према подацима УН, сваке године око 700.000 жена, дјеце и мушкараца буду жртве трговине људима.

Странци

Од укупно 70 жртава трговине људима у прошлој години било је седам страних држављана. Ради се о по двије жртве из Сирије (обје пунољетне), Ирана (једна пунољетна, једна малољетна) и Србије (обје малољетне) и једној жртви из Авганистана (малољетна).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана