Положени вијенци на споменик убијеним Србима у Гаравицама

Срна
Foto: Срна

БИХАЋ - Званичници Републике Српске и представници невладиних организација положили су вијенце на споменик српским жртвама усташког покоља у Другом свјетском рату у Гаравицама код Бихаћа за 12.000 убијених цивила, међу којима је био велики број дјеце.

Вијенце су положили предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Ненад Стевандић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Данијел Егић.

Вијенац је положио и изасланик српског члана Предсједништва БиХ Миладин Драгичевић, шеф Конзуларне канцеларије у Дрвару Југослав Ђорђевић, као и делегација посланика Народне скупштине Републике Српске. Претходно је на овом мјесту служен парастос за жртве које су убиле усташе прије 82 године, а након полагања вијенаца слиједи обраћање званичника.

Присутни су и представници невладиних организација које његују културу сјећања на страдале и убијене Србе у Другом свјетском рату, организација проистеклих из протеклог Одбрамбено-отаџбинског рата, српски представници у локалним заједницама у Федерацији БиХ, представници локалних заједница из Републике Српске, Трећег пјешадијског (Република Српска) пука Оружаних снага БиХ и потомци.

Почетком Другог свјетског рата 1941. године усташе су у мјесту Гаравице, једном од највећих стратишта српског народа у Независној Држави Хрватској (НДХ), побиле 12.000 српских цивила, а међу жртвама је био и велики број дјеце.

Према енглеским обавјештајним подацима, на ширем подручју Бихаћа убијено је између 14.000 и 14.500 људи, а власти бивше Југославије су прикривале масовне покоље и убиства Срба због прокламовања идеје братства и јединства којом су потпуно изједначиле крвника и жртву. Обиљежавање страдања Срба у Гаравицама организује Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана