Положени вијенци на споменик палим борцима војске Српске

СРНА
Foto: ГС

БАЊАЛУКА - На Споменик палим борцима Војске Републике Српске на Гробљу Свети Пантелија у Бањалуци положени су вијенци поводом обиљежавања Дана Републике Српске – 9. јануара.

Вијенце су положили предсједник Републике Српске Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, предсједник Владе Српске Радован Вишковић, предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић.

На Споменик палим борцима вијенце су положили и представници Републике Српске у институцијама БиХ, делегација Вијећа народа Републике Српске, делегација Министарства одбране у Савјету министара и Трећег пјешадијског Република Српска пука, конзул Србије у Бањалуци Александар Суботић, као и делегација Савеза градова и општина Републике Српске.



Вијенце су положили и представници Борачке организације Републике Српске, делегација организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, те породице погинулих бораца.

Полагање вијенаца уприличено је у оквиру програма прославе Дана Републике Српске - 9. јануара, а вијенци ће бити положени и на Тргу палих бораца НОР-а у Бањалуци, те на спомен-костурници на Градском гробљу у Бањалуци када ће бити положено цвијеће и на гробници дванаест бањалучких беба.



Република Српска ће сутра прославити Дан Републике и 32 година постојања.

Девети јануар се слави као Дан Републике Српске јер је тог датума 1992. године настала под првобитним називом Република српског народа у БиХ.

Српску су основали српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ након што су прегласани у кључним питањима о опстанку Југославије, а припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба, који су имали статус конститутивног народа.

Назив Република српског народа у БиХ био је у употреби до 28. фебруара 1992. године и проглашења првог Устава, када је замијењен са Српска Република БиХ који је кориштен до 12. августа 1992. године, када је уведен Српска Република. Тај назив септембра 1992. године замијењен је садашњим - Република Српска.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана