Политико: Укидањем права на абортус,Врховни суд САД се само загријева

Танјуг
Политико: Укидањем права на абортус,Врховни суд САД се само загријева

ВАШИНГТОН, 3. јула (Тањуг) - Одлука америчког Врховног суда да укине уставну гаранцију права на абортус довела је до бојазни од могућег оштрог скретања удесно по питањима која се тичу права и других личних слобода, а према неким америчким аналитичарима "одлуком о абортусу конзервативни Врховни суд се само загријева", преноси портал Политико

Професор права Рик Хејсен изражава бојазан да би огроман потрес који је изазвала нова конзервативна супервећина у Врховном суду укидањем уставне гаранције на право на абортус, могао би бити само почетак.

"Следећи циљеви би могли да обухвате бирачка права, утицај државних судова на изборе, афирмативну акцију, политику којом се припадницима свих раса обезбеђују једнака права на школовање и запошљавање и законе који забрањују дискриминацију ЛГБТQ особа", упозорава Хејсен.

Осим што је поништио скоро пола века дуго савезно право на абортус, Врховни суд је укинуо законе о дозволама за оружје у најмногољуднијим државама, проширио државно финансирање верских школа, проширио права запослених у јавним школама на молитву и зауставио налоге нижих судова којима се од дви америчке савезне државе захтјева да бирачима мањина дају веће шансе да самостално бирају кандидате.

"Врховни суд би требало да штити права мањина и свих нас од власти, било да је у питању тиранија или анархија. Демократе, тј. левица, покушавају да делегитимишу Врховни суд јер су изгубили контролу над њим", узвраћа на критике Врховног суда Мајк Дејвис, бивши саветник републиканског сенатора Чака Граслија из Ајове.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана