Политика одуговлачи правичније запошљавање

Маријана Миљић Бјеловук
Политика одуговлачи правичније запошљавање

БАЊАЛУКА - Нови закон о државним службеницима у Републици Српској који би требало да уведе ред при запошљавању у јавној управи, никако да угледа свјетлост дана. Радна група је завршила свој посао, написала рјешења усклађена са правилима Европске уније, али документ никако да се нађе пред министрима у Влади Српске, односно посланицима републичког парламента.

Члан радне групе за израду новог закона о државним службеницима Александар Радета наводи да су још прије јуна ове године завршили посао и прослиједили скројена рјешења надлежном Министарству управе и локалне самоуправе.

- Влада треба да одлучи када ће се тај закон наћи на усвајању. Струка је рекла своје, а све остало зависи од политике - казао је “Гласу Српске” Радета.

Нагласио је да је ријеч о добром закону, који је реформски и у складу са принципима земаља Европске уније и многим развијеним државама широм свијета.

- Све што је позитивно у закон је уграђено. Има на хиљаду побољшања у односу на садашњи закон, од запошљавања, оцјењивања, али и многих других ставки. Све замјерке које смо имали до сада елиминисане су из новог приједлога закона о државним службеницима - поручио је Радета.

Међу кључним ставкама које су уграђене у нови закон о државним службеницима, наглашава Радета, су тестирање на конкурсима за пријем радника у јавну управу.

- Закон који је тренутно на снази не предвиђа тестирање него само интервјуе са пријављеним кандидатима. Новим законом уводимо тестирање приликом чега би у старту били елиминисани они кандидати који су лошији и не посједују знање. Затим приликом интервјуа провјеравали бисмо компетенције будућих службеника, односно видјели бисмо да ли су и колико уопште спремни за одређена радна мјеста - поручио је Радета.

Наглашава да нова рјешења предвиђају и оцјењивање службеника једном годишње умјесто два пута, као до сада, а унапријеђен је и сам дисциплински поступак против оних који направе одређене пропусте.

- Предвиђено је формирање дисциплинске комисије попут Одбора за жалбе, која би рјешавала све поступке у свим органима управе. Тренутно имамо ситуацију да 95 одсто дисциплинских поступака падне на судовима, јер у принципу институције немају довољно правника да би спровеле дисциплински поступак. Према садашњим прописима за дисциплински поступак потребна су три правника у институцијама, а има оних који тај услов не испуњавају - рекао је Радета.

Нагласио је да су унапређења видљива на свакој страници писаног закона у односу на тренутно рјешење, али да надлежни треба да одлуче хоће ли оно што је написано на крају и проћи.

- Влада треба да донесе прву одлуку, која може наравно да измијени сам закон, а исто то могу да ураде и посланици Народне скупштине РС када и ако тај закон дође пред њих. Од нас више ништа не зависи. Ми смо свој стручни дио завршили. Шта ће бити даље не знамо - закључио је Радета.

Из Министарства управе и локалне самоуправе РС јуче нисмо добили одговоре да ли ће и када ће се нови закон о државним службеницима наћи пред министрима и бити упућен у даљу парламентарну процедуру.

Наиме, почетком ове године из надлежног министарства у Влади Српске навели су да је план да поменути закон буде пред посланицима републичког парламента у другом кварталу ове године. Прошао је и трећи квартал, али то законско рјешење није усвојено у Влади Српске и прослијеђено даље на адресу Народне скупштине РС.

Подзаконска рјешења

Александар Радета рекао је да је након усвајања новог закона о службеницима потребно донијети и неколико подзаконских аката за примјену самог закона.

- И за доношење тих подзаконских аката биће потребно додатно вријеме. Али њихова израда може да почне тек након што закон прође сву процедуру усвајања - казао је Радета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана