Оружане снаге БиХ блокиране до именовања генерала

Маријана Миљић Бјеловук
Оружане снаге БиХ блокиране до именовања генерала

САРАЈЕВО - Ниједна одлука из домена одбране на нивоу БиХ неће добити зелено свјетло надлежних институција у Сарајеву док не буде именован нови генералски кор, рекао је то “Гласу Српске” замјеник министра одбране БиХ Александар Гогановић.

Због таквог става Републике Српске на јучерашњој сједници Савјета министара БиХ није подржан ни приједлог да из буџетске резерве буде пребачено 3,6 милиона марака Министарству одбране БиХ.

- Нова генералска структура је усвојена у Предсједништву БиХ, али генерали још нису именовани. Каснимо са тим процесом већ годину и по дана. Став највиших званичника Српске који подржавам јесте да све док не буду именовани нови генерали у Заједничком штабу Оружаних снага (ОС) БиХ повлачимо све тачке дневног реда које предлаже Министарство одбране, а које иду на сједнице Савјета министара, Парламента и Предсједништва БиХ - казао је Гогановић и додао да у складу са тим ставом Републике Српске није јуче ни прошао приједлог за одобрење новца Министарству одбране из буџетске резерве институција БиХ.

Нови генерали нису именовани, наглашава Гогановић, прије свега због опструкција политичког Сарајева и одуговлачења читаве процедуре именовања из разлога што на чело Заједничког штаба Оружаних снага БиХ треба да дође генерал из реда српског народа.

- Са српским чланом Предсједништва БиХ Жељком Цвијановић и предсједником Републике Српске Милорадом Додиком усагласио сам имена четири генерала. Чекамо позив министра одбране Зукана Хелеза, који треба да закаже састанак са замјеницима, да бисмо на један документ ставили приједлоге имена нових генерала. Тај документ иде на потврђивање у Предсједништво БиХ, након чега иде даље на потврду у Представнички и Дом народа парламента БиХ - рекао је Гогановић.

Према плану структуре генералског кора на који је Предсједништво БиХ дало зелено свјетло, позиција начелника Заједничког штаба ОС, а на којој је тренутно Бошњак, припашће Србима. Према поменутом документу на мјесто замјеника начелника Штаба за операције и Штаба за ресурсе требало би да дође Бошњак, односно Хрват.

Према даљој усвојеној структури позиција команданта Оперативне команде ОС БиХ треба припасти Хрватима, док на чело замјеника команданта за операције треба доћи Србин, а за замјеника команданта за ресурсе Бошњак. Командант Команде за подршку ОС БиХ требало би да буде из реда бошњачког народа, док ће замјеници команданта за ресурсе и операције бити из реда српског, односно хрватског народа.

Командант Четврте пјешадијске бригаде требало би да буде Хрват, Пете пјешадијске бригаде Бошњак, а Шесте пјешадијске Србин. Генерални инспектор Министарства одбране је позиција на којој остаје Бошњак.

Афера

Институције у Сарајеву, односно министарства одбране и финансија крајем јула потресла је афера незаконитог пребацивања новца из буџетске резерве. Након што је њихов потез откривен, новац је враћен, али је најављено да ће бити покренуто утврђивање кривичне и политичке одговорности оних који су допринијели незаконитом пребацивању новца.

- Од генералног инспектора затражио сам да испита све сумње тог пребацивања новца. Његов извјештај још нисам добио. Инсистираћу на томе да државни службеници који су учествовали у креирању тог документа и који су заобишли надређене за то и одговарају - казао је Гогановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана