Политичке игре на кошаркашким теренима: Има ли смисла играти за репрезентацију БиХ?

Милош Васиљевић
Политичке игре на кошаркашким теренима: Има ли смисла играти за репрезентацију БиХ?

БАЊАЛУКА - Кошаркашки званичници Српске згрожени су сазнањем да у млађим селекција репрезентације БиХ постоји мобинг, и то искључиво због националне припадности.

Информација да селектор женске пионирске репрезентације Јасна Слишко не дозвољава играчицама да постигнуту тројку прослављају са подигнута три прста надраста спортске оквире и улази у политичку сферу, што је за спортске раднике недопустиво. У селекцији БиХ до 14 година играју двије кошаркашице из Бањалуке, које су суочене са скандалозним захтјевом селекторке која је јуче у изјави за наш лист рекла да у тој њеној наредби нема ништа спорно и да нико неће дизати три прста док је она на позицији селектора.

И док би у нормалним земљама селектор требало да  спусти тензије, буде педагог, у БиХ се због националне припадности постављају нека потпуно сулуда правила. Кошаркашки савез Републике Српске (КСРС) најоштрије је осудио понашање селектора Јасне Слишко и других виновника који су забранили репрезентативкама из Српске да прослављају поготке за три поена дижући три прста, а против Слишко је поднесен и захтјев за покретање дисциплинског поступка. Подсјећају да су двије дјевојчице српске националности доживјеле и пријетње и узнемиравање на националној основи.

- Можете ли уопште замислити да дјевојчице у овом узрасту, када им прије свега треба усадити љубав према кошарци и дресу који носе, од репрезентације за коју играју доживе такву тортуру. У 2022. години, у једној европској земљи, то је незамисливо - наведено је у саопштењу КСРС које потписује предсједник Александар Ђурђевић.

Поред пријетњи и узнемиравања на националној основи које су дјевојчице доживјеле у репрезентацији БиХ, из КСРС подсјећају и да се прије неколико дана побједа сениорске репрезентације БиХ у Келну против Француске “славила” са ратним заставама такозване Армије БиХ. И то није први, а вјероватно не и посљедњи пут.

- Послије ових скандала питамо се да ли неко из Српске уопште треба слати своје дијете да игра за репрезентацију БиХ - казали су из КСРС.

Из савеза су истакли да су према пријави клубова и родитеља дјевојчица јуче поднијели захтјев Дисциплинском суду Кошаркашког савеза БиХ за покретање дисциплинског поступка против Слишко.

Предсједник Управног одбора (УО) Кошаркашког савеза БиХ Борис Спасојевић за “Глас Српске” је истакао да га је са цијелом ситуацијом упознао генерални секретар КСРС Драган Ћазић.

- Поднијели смо дисциплинску пријаву против селектора Јасне Слишко због малтретирања, вријеђања и омаловажавања играчица које су наступале за У-14 селекцију. Она је већ стигла на адресу Дисциплинске комисије савеза и очекујем да она заузме став поводом свега тога. Послије њиховог оглашавања случај долази на сједницу УО савеза, која би требало да буде одржана крајем овог мјесеца или почетком октобра пред старт првенства - казао је Спасојевић, додавши да ће лично инсистирати на томе да се случај доведе до краја.

Спасојевић доводи у питање и стручност селектора, а очекује и казну.

- Не знам ко је Слишко поставио на мјесто селектора, знам да то ради Стручни савјет и они су вјероватно процијенили, не знам на основу чега, да она може обављати ту дужност, али УО руководи савезом и она одговара њему. Ако се утврди да је било нерегуларности, наравно да ћемо тражити да Слишко према правилнику и закону буде кажњена - рекао је Спасојевић.

Регион шокиран

Информација да Јасна Слишко забрањује играчицама да постигнуту тројку прослављају подигнутим палцем, кажипрстом и средњим прстом, иако је у питању службени знак ФИБА којим се чак користе и судије, одјекнула је јуче, након објаве у “Гласу Српске”, у цијелом региону. Текст су под ознаком “скандалозно” пренијели водећи медији у сусједним земљама и БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана