Полицијске контроле на граници до половине идуће године

СРНА
Полицијске контроле на граници до половине идуће године

ЉУБЉАНА - Словеначка Влада донијела је одлуку да до половине идуће године продужи полицијске контроле на граници са Хрватском и Мађарском због, како је наведено, погоршања безбједносне ситуације на Блиском истоку, терористичке пријетње, безбједносне ситуације у Авганистану и насилних сукоба у више афричких земаља.

Полицијске контроле биће на снази до 22. јуна 2024. године. Словенија је први пут увела контроле 21. октобра, у складу са шенгенским правилима о границама.

Из словеначке Владе наводе да је ниво ризика од тероризма и даље повишен у Европи, при чему пријетња једној чланици шенгенске зоне представља пријетњу свим чланицама "Полиција је у више земаља ЕУ ухапсила неколико држављана трећих земаља у антитерористичким рацијама, док миграциони токови представљају безбједносни ризик у овом контексту", наводи се у саопштењу.

У саопштењу се додаје да Словенија тренутно не провјерава све путнике, те да ће исти систем остати на снази са фокусом на спречавање тероризма, екстремизма и прекограничног криминала.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана