Полиција Српске прославља крсну славу: МУП кључ стабилности и безбједности грађана

Срна, РТРС
Полиција Српске прославља крсну славу
Foto: Срна | Полиција Српске прославља крсну славу

БАЊАЛУКА - Министарство унутрашњих послова Републике Српске прославља је данас крсну славу - Светог архангела Михаила.

Тим поводом отворен је новоизграђени објекат Полицијске академије и објекат Центра за обуку, који је саграђен за потребе Специјалне антитерористичке јединице и Жандармерије.

Полицијска академија састоји се од два одвојена објекта, и то наставне зграде и интерната са амфитеатром. Објекат наставне зграде има четири кабинета капацитета по 30 мјеста, конференцијску салу капацитета 50 мјеста, библиотеку са читаоницом, девет учионица и канцеларије за наставно особље.

Укупан капацитет интерната је 125 соба са 500 кревета. Собе су распоређене у два крила на четири етаже. Свака соба има купатило и опремљене су за смјештај четири кадета. Амфитеатар је смјештен у централном дијелу објекта интерната и капацитета је 500 столица. Опремљен је са потребним наставним средствима и училима неопходним за извођење наставе.

Отворен је и објекат Центра за обуку, првенствено намијењен за смјештај припадника Жандармерије и САЈ-а за вријеме похађања обука у Центру за обуку.

Претходно су потписани уговори са кадетима 25. класе Полицијске академије основне полицијске обуке и 11. класе за Специјалну анититерористичку јединицу.

Свечаностима обиљежавања крсне славе МУП-а Републике Српске присуствују предсједник Републике Милорад Додик, српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, предсједник Народне скупштине Ненад Стевандић и предсједник Владе Српске Радован Вишковић.

Рапорт Додику предао је командир Почасне јединице МУП-а Републике Српске Витомир Петричевић.

Додик: Српска је стабилна

Додик је поручио је да ће институције Српске подржавати МУП и Полицију чији припадници морају учинити све како би били сачувани јавни ред и мир.

Додик је честитао крсну славу МУП-а - Светог архангела Михаила.

-Крсну славу да прославите у миру и да све више напредујете. Морате сачувати јавни ред и мир за добробит наших грађана - рекао је Додик у Центру за обуку МУП-а у Залужанима код Бањалуке.

Он је навео да се данас обиљежава више значајних догађаја за српски народ, подсјетивши на улазак српске војске и ослобођење Бањалуке у Првом свјетском рату.

-На данашњи дан је потписан и Дејтонски мировни споразум који смо прихватили и одлучили да будемо у државној заједници која се зове БиХ -  додао је Додик.

Поновио да је од потписивања овај споразум оскрнављен наметањима високих представника, што је недопустиво.

-Република Српска данас слави мир. Српска је стабилна, а то се огледа и у чињеници да политички и институционално функционише у оквиру Устава - рекао је Додик.

Он је напоменуо да је у протеклом периоду улагано у цијелу Републику Српску од Требиња, Вишеграда, Јахорине до Бањалуке.

-Ускоро почињемо градњу болнице у Требињу, а биће настављена реконструкција неких болница, као и додатна улагања у Универзитетски клинички центар Републике Српске у Бањалуци - рекао је Додик.

Напомиње да се у Српској граде и ауто-путеви, с циљем спајања Бањалуке и Бијељине.

-Веома је важно да Република Српска поштује Дејтонски мировни споразум и једино је прихватљиво постојање његовог слова. Само тако БиХ може функционисати -категоричан је Додик.

Он је поновио да је неопходно вратити надлежности Републике Српске.

-Република Српска ће показати карактер у годинама које долазе, с циљем очувања уставно-правне позиције. Веома је битно што је Полиција Српске вратила своје достојанство и да је сачувана упркос бројним покушајима да буде укинута- рекао је Додик.

Нагласио је да сви који заврше Полицијску академију добијају посао.

-Желим вам да останете патриоте одане нашим грађанима, слободи и миру -  поручио је Додик.

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач изјавио је да је оправдано постојање Центра за обуку, јер је одшколовано 3.000 младих припадника МУП-а.

- МУП Српске ће наставити да улаже у обуку нових генерација, а томе ће служити и нови објекат који ће у Центру бити данас отворен. Већ смо поставили темље за објекат Хеликоптерске јединице МУП-а Републике Српске. То је све урађено захваљујући властима Републике Српске с циљем безбједности грађана - навео је Лукач на потписивању уговора са кадетима 25. класе Полицијске академије основне полицијске обуке и 11. класе за Специјалну анититерористичку јединицу (САЈ).

Он је честитао припадницима МУП-а 30 година постојања и крсну славу Светог архангела Михаила.

- Ово је наших првих 30 година. Можемо рећи да је Република Српска чврста и стабилна и да МУП брине о безбједности грађана - нагласио је Лукач.

Цвијановић: За Српску  значајно да има снажне институције

Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је да МУП Републике Српске данас представља главни стуб очувања безбједности грађана, имовине и уставног поретка Републике Српске.

Цвијановићева напомиње да је Република Српска 30 година изграђивана, те да су јачане њене иституције међу којима је и МУП Српске.

Она је истакла да је поносна на рад институција Српске који је резултирао модерним Центром за обуку МУП-а Српске.

-Кад погледамо данас Центар за обуку сјетимо се прије неколико година, када смо кренули ову активност, да смо и тада говорили да ћемо сваке године настојати новим садржајима да употпуњујемо овај Центар како бисмо имали модеран Центар и услове за рад, боравак и школовање нових полицијских кадрова - рекла Цвијановићева.

Честитала  је припадницима МУП-а крсну славу пожељевши им професионални успјех у интересу Републике Срске и њених грађана.

Цвијановићева је нагласила да је за Републику Српску од изузетне важности да има снажне инстутуције, ефикасну и добро опремљену полицију која може да одговори на све безбједносне изазове модерног друштва.

- Зато сам поносна што смо данас заједнички отворили новоизграђени објекат Полицијске академије и објекат Центра за обуку, који је саграђен за потребе Специјалне антитерористичке јединице и Жандармерије” - написала је Цвијановићева на “Инстаграму”.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је да је реформа полиције била прва велика битка за суверенитет Републике Српске, која је прекинула стална укидања надлежности Српске.

Стевандић је истакао да је то била битка не само са циљем опстанка МУП-а Српске, него и свих других институција Републике које МУП данас обезбјеђује и штити.

- Надам се да сада водимо много мање битке за повратак надлежности, јер послије чувања МУП-а као виталне структуре, уставног дијела Републике Српске, надлежности над територијом и вршења власти, све друге битке се лакше остварују -  рекао је Стевандић новинарима.

Он је честитао свим припадницима МУП-а крсну славу - Светог архангела Михаила.

Републике Српске Синиша Кострешевић положили су данас вијенац на Централно спомен обиљеже страдалим припадницима МУП-а у одбрамбеном отаџбинском рату.

Вијенац су положиле и породице погинулих и помоћник директора полиције Републике Србије Драган Васиљевић.

Парастос за 782 погинула припадника Министарства унутрашњих послова Републике Српске у Спомен-цркви Светог архангела Михаила у Центру за обуку у Залужанима служио је Његово преосвештенство епископ бањалучки Јефрем, који је потом освештао славски колач и жито у Спомен-цркви Светог Архангела Михаила.

Служењу парастоса присуствовали су и предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, припадници МУП-а, бивши припадници МУП-а, као и чланови породица погинулих полицајаца.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана