Покренута дисциплинска истрага против тужиоца Диане Кајмаковић

ГС
Покренута дисциплинска истрага против тужиоца Диане Кајмаковић

САРАЈЕВО – Канцеларија дисциплинског тужиоца Високог судског и тужилачког савјета (ВСТВ) покренула је дисциплинску истрагу против тужиоца Тужилаштва БиХ Диане Кајмаковић.

Ова информација потврђена је за портал Кликс, а оваква одлука је донесена након што је Тужилаштво БиХ главном дисциплинском тужиоцу Алени Курспахић доставило документацију која се односи на Кајмаковић. САД су 26. септембра објавиле да су санкционисале Кајмаковић, теретећи је за тешка кривична дјела.

-Упркос обавези да не чини малверзације, Кајмаковић је јасан примјер корумпираног државног тужиоца, повезаног с криминалним организацијама. Као дио ширих активности за сузбијање организованог криминала и трговине наркотицима, истражиоци су анализирали приватну комуникацију посредством криптованих апликација. Криминалци, који су користили овај канал комуникације, спомињали су Кајмаковић која је радила на неким од истрага везаних за ове активности. Као подршку трговцима наркотика и другим криминалцима, Кајмаковић је помагала у прикривању доказа, спречавању кривичног гоњења те је на друге начине помагала незаконите активности у замјену за личну корист. Покушала је блокирати истрагу против појединаца из криминалног миљеа, са којима је очигледно сарађивала - саопштили су из америчког Министарства финансија (ОФАЦ) које ју је санкционисало.

В.д. главног државног тужиоца Миланко Кајганић је након тога поручио да ће се тражити сви докази о наводима које су објавиле САД, а у ВСТС-у истакли да тренутно не постоји законски основ да Кајмаковић буде удаљена с позиције тужиоца.

Кајмаковић је недавно била и једна од кандидата за главног тужиоца Тужилаштва БиХ, али је ВСТС донио одлуку да је  искључи из процеса одабира.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана