ФБиХ: Поједини продавачи наставили продају Wudy кобасице иако садрже опасну бактерију

ГС
ФБиХ: Поједини продавачи наставили продају Wudy кобасице иако садрже опасну бактерију

САРАЈЕВО - Након запримања обавијести Агенције за сигурност хране БиХ да су на тржиште БиХ испоручене пилеће кобасице "Wudy" поријеклом из Италије у је нађена бактерија Листериа моноцyтогенес (СТ155), Федерални ветеринарски инспекторат је крајем септембра извршио инспекцијски надзор.

Како наводе, надзором је била обухваћена контрола провођења опозива и повлачења производа с тржишта код увозника у Широком Бријегу.

"С обзиром да је у инспекцијском надзору код увозника утврђено да се одређена количина опозваног производа још увијек налази у продаји на тржишту, инспекцијски надзор је настављен у трговинама, те су до сад извршене контроле у 77 трговина на подручју ФБиХ. У пет (5) контролисаних трговина је у продаји затечена количина од укупно 12 кг опозваног производа, која је уништена на лицу мјеста, а сви субјекти надзора који су затечени у прекршају ће бити санкционисани у складу са законом", кажу из ФУЗИП.

Упозорили су субјекте у пословању с храном да су дужни ефикасно и тачно обавијестити потрошаче о разлозима за повлачење хране и, ако је потребно, од потрошача тражити поврат такве хране којом су већ снабдјевени.

"Такође, скрећемо пажњу ветеринарима и ветеринарским инспекторима на важност стручног и савјесног обављања прописаних ветеринарско-здравствених прегледа у објектима који су под њиховим ветеринарско-здравственим надзором, како би се правовременим и професионалним дјеловањем спријечиле штетне посљедице по здравље становништва", изјавио је главни федерални ветеринарски инспектор, др.вет. Нермин Смајлагић.

Субјекту надзора - увознику је за уочене неправилности изречено рјешење о отклањању недостатака, док ће за два субјекта надзора који из продаје нису повукли опозване производе бити издати прекршајни налози у укупном износу од 27.000 КМ


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана