Поједине земље у УН упозориле на двоструке аршине: Геноцид није само оно што запад одреди

ГС, Танјуг
Поједине земље у УН упозориле на двоструке аршине: Геноцид није само оно што запад одреди

ЊУЈОРК – Генерална скупштина Уједињених нација (ГС УН) на данашњој сједници у Њујорку усвојила је резолуцију о Сребреници,иако је већина земаља није подржала.

Посебне критике упутило је неколико земаља које упозоравају на двоструке аршине.

Представник Никарагве у Генералној скупштини Уједињених Нација (ГС УН) рекао је прије гласања да ће та земља гласати против усвајања резолуције о Сребреници, означавајући тај документ као постојање двоструких аршина западног свијета.

Истакао је да је усвајање једностраних резолуција попут ове, која не ужива консензус у БиХ и не подржава поверење, не доприноси клими јединства и суживота у региону.

Додао је да ГС УН не може да предвиди одговорност западног свијета и НАТО бомбардовање СР Југославије 1999. године.

-НАТО је бомбардовао територију СР Југославије и проузроковао на хиљаде рањених и мртвих - рекао је представник Никарагве. Додао је да је то било оружје Запада, који је за собом оставио разореност и да је управо иницирање резолуције о Сребреници доказ да “смо жртве манипулација Запада”, који на овај начин гура сопствене политичке агенде и интересе.

Нагласио је да не може да се игнорише, нити да се избрише из историје највећи геноцид против народа у Америци, као и у Африци током колонизације.

-Наши преци су били видљиви западном свијету када су они уништавали нашу културу и извршили један од највећих геноцида у историји човјечанства да би се богатили на рачун наших рудних богатстава - рекао је он.

Додао је да Запад и даље обезбјеђује средства и ресурсе за убијање Палестинаца у појасу Газе.

Истакао је да се Никарагва залаже за свијет мира, правде и солидарности.

.Неопходно је више него икад да имамо мултуполарни свијет, да се правда изнесе пред људе, како бисмо превазишли проблеме -нагласио је представник Никарагве.

Представник Демократске Републике Конго изјавио је уочи гласања о нацрта резолуције о Сребреници да је та земља против тога наводећи да је у овом случају потребан консензус, као и да ће резолуција бити контрапродуктивна.

-БиХ је постконфликтна област која је веома осјетљива, с етничким тензијама и унутрашњим политичким проблемима. Требало би опрезно да наставимо - рекао је представник Конга, истичући да нацрт резолуције не представља консензус међу становништвом БиХ.

Он је навео да овакав нацрт резолуције представља антагонистички чин једне заједнице против друге.

-Није било консултација ни на регионалном нивоу о овоме, што доводи у питање помирење. Резолуција ће бити контрапордуктивна, неће оснажити мир и залијечити ране из прошлости, већ супротно, продубити подјеле међу народима и довести до новог таласа насиља - рекао је представник.

Навео је да се геноцид одређује на основу објективних критеријумима, додајући да геноцид не смије бити политизован.

-Надамо се да ће ГСУН ускоро заузети правичну позицију. Због тога гласамо против резолуције - закључио је представник Д. Р. Конго.

Представник Намибије у Генералној скупштини УН изјавио је да је та земља суздржана и истакао да “сваки геноцид утиче на човјечанство” и да је то довољан разлог да 9. децембар настави да се обеиљежава као Међународни дан геноцида, како је то у УН договорено 2015.

-Ми живимо у свијету гдје постоји селективна амнезија која се брзо шири, да је геноцид само оно што ми појединачно одлучимо да је геноцид, без обзира на то шта говоре Међународни статут и на то шта геноцид јесте - рекао је представник Намибије.

Он је оцијенио да је “оно што се десило у Сребреници био геноцид”, али да је геноцид и оно што се десило у Руанди, као и оно што се десило у Њемачкој са Холокаустом.

-Оно што се дешава у Гази данас, јесте геноцид. Оно што се десило у мојој земљи, Намибији, између 1904. и 1908. био је геноцид. Био је геноцид и јесте признат као први геноцид 20. вијека. Многи су геноциди који се данас одвијају широм свијета. Дешавају се злочини најгоре врсте против човјечности и они леже на нашој колективној савјести. Намибија ће бити уздржана зато што ми желимо да свеобухватно и искрено разговарамо о геноциду - рекао је представник Намибије.

Он је рекао да је та земља узела у обзир неколико битних политичких и правних фактора приликом разматрања резолуције о Сребреници.

-Ми подржавам мир и признајемо колико је важно да се изгради помирење на начин да подјеле из прошлости нестану. Приједлог да се обиљеже дан геноцида у Сребреници дешава се током консолидативног процеса који је изузетно сложен, а такви процеси за нас који смо аутсајдери не могу потпуно да буду јасни. Није намјера Намибије да се мијеша у унутрашња питања ових страна, али постоји увјерење, снажно увјерење у Намибији да инклузивност шири хармонију, док ексклузивност доводи до конфликта - поручио је представник Намибије.

Представник Демократске Републике Конго у Генералној скупштини УН (ГСУН) изјавио је да је та земља против разолуције наводећи да је у овом случају потребан консензус, као и да ће резолуција бити контрапродуктивна.

-БиХ је постконфликтна област која је веома осјетљива, с етничким тензијама и унутрашњим политичким проблемима. Требало би опрезно да наставимо -  рекао је представник Конга, истичући да нацрт резолуције не представља консензус међу становништвом БиХ.

Он је навео да овакав нацрт резолуције представља антагонистички чин једне заједнице против друге. '

.Није било консултација ни на регионалном нивоу о овоме, што доводи у питање помирење. Резолуција ће бити контрапордуктивна, неће оснажити мир и залијечити ране из прошлости, већ супротно, продубити подјеле међу народима и довести до новог таласа насиља - рекао је представник.

Навео је да се геноцид одређује на основу објективних критеријумима, додајући да геноцид не смије бити политизован.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана