Појачање на граници: Под хитно!

Маријана Миљић Бјеловук
Појачање на граници: Под хитно!

БАЊАЛУКА - Проблем недостатка чувара граница, на који се годинама указује, је по свему судећи на корак до ескалације, због чега је Гранична полиција БиХ кренула са доношењем правила на основу којих повећава број систематизованих радних мјеста, а истовремено су расписали и јавни позив за пријем 150 полицајаца и инспектора.

Наиме Гранична полиција БиХ израдила је нови правилник о унутрашњој организацији, према којем је систематизовано 3.120 радних мјеста, што је повећање за 474 позиције у односу на правила која су тренутно на снази.

- Потребан нам је већи број полицајаца, инспектора те осталог кадра да бисмо створили претпоставке за ефикасно и благовремено реаговање на безбједносне и друге промјене у окружењу - наведено је између осталог у новом правилнику о унутрашњој организацији Граничне полиције.

Нагласили су да се недостатак кадра негативно одразио на ефикасно обављање послова и задатака из њихове надлежности.

- Потребно је повећати број полицајаца чији је посао да надзиру границу и врше провјере на прелазима. Такође, више чувара на границама је потребно и због раста обима послова у посљедњих пет година, а поред тога имамо и сложену безбједносну ситуацију у надзору границе узроковану мигрантском кризом - навели су у Граничној полицији.

Додају и да због недостатка кадра расте број прекршајних и кривичних дјела у вези са преласком државне границе, кријумчарењем и трговином људи те фалсификовањем докумената.

Поред доношења новог правилника о унутрашњој организацији Гранична полиција БиХ кренула је ужурбано и у потрагу за новим чуварима на прелазима па су расписали позив за пријем 25 млађих инспектора те 125 полицајаца. Они који су заинтересовани могу да се пријаве на јавни оглас до половине идућег мјесеца.

Надлежни у БиХ су у више наврата упозоравали да је граница у БиХ “шупља као швајцарски сир”, а недостатак граничара посебно је дошао до изражаја након што је БиХ постала рута мигрантима на путу до Хрватске, односно неке од европских земаља.

Иако је притисак нелегалног уласка миграната у земљу у претходном периоду спласнуо, надлежни упозоравају на то да се у идућем периоду може очекивати повећан број миграната у БиХ, због чега проблем недостатка кадра на граници што прије треба ријешити.

Трошкови

У новом правилнику о унутрашњој организацији надлежни су израчунали и колико би износили издаци за плате за повећање броја радника. Процјена је да би трошкови за 474 радника износили 20,40 милиона марака.

Могуће је да и ти издаци буду већи примјеном Методологије о разврставању у платне разреде државних службеника и запослених.

Такође додају и да у току једне буџетске године у идеалним условима могу запослити 125 полицајаца и 50 млађих инспектора.

- Укупан годишњи финансијски ефекат за бруто плате и накнаде трошкова запослених у том случају износио би 6,72 милиона, односно мјесечно 560.000 КМ - наводе у Граничној полицији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана